Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aardverschuiving maakt 'diepe indruk' op koning Harald

31 december 2020 · Leestijd 3 min

De Noorse koning Harald is flink geschrokken van de aardverschuiving in de gemeente Gjerdrum. In een reactie schrijft hij dat het ongeluk "een diepe indruk" heeft gemaakt op hem en de koninklijke familie.

"Mijn gedachten zijn bij alle mensen die zijn getroffen, gewond zijn, hun huis hebben verloren en nu in angst en onzekerheid leven", aldus koning Harald. In het getroffen gebied zijn meer dan zevenhonderd mensen geëvacueerd vanwege een grote modder- en aardverschuiving. Tien mensen raakten gewond, waarvan één ernstig. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen er worden vermist: de slechte weersomstandigheden bemoeilijken het werk van de hulpdiensten.

Harald maakt zich zorgen en vindt de situatie ernstig. "Ik stuur mijn oprechte hoop en maak mij zorgen om allen die door de ramp zijn getroffen." Hij dankt de hulpdiensten en vrijwilligers die op zoek zijn naar vermiste mensen. "Bedankt voor jullie grote inzet onder zeer veeleisende omstandigheden."

Het dorp Ask, op 40 kilometer ten noordoosten van de Noorse hoofdstad Oslo, werd in de nacht van dinsdag op woensdag opgeschrikt door een aardverschuiving. Volgens de lokale politie staan er veel huizen in het getroffen gebied. Van 21 personen die daar wonen, weet de politie nog niet waar ze zijn, meldt de Noorse omroep NRK. Ze kunnen elders zijn, maar ook in het getroffen gebied.

Dertigjarig regeringsjubileum

Koning Harald (83) markeert op 17 januari 2021 dertig jaar op de Noorse troon. In vergelijking met de regeringstijd van zijn twee voorgangers is dat nog niet zo bijzonder. Haralds vader koning Olav V regeerde 33 jaar (1957-1991) en diens vader Haakon VII bijna 52 jaar (1905-1957). Harald heeft bij verschillende gelegenheden duidelijk gemaakt niet van zins te zijn met pensioen te gaan, zoals bijvoorbeeld in Nederland en België zijn bijna even oude collega's Beatrix (82) en Albert (86) wel hebben gedaan.

Het coronavirus heeft de Noorse koning in zijn handelen beperkt. Hij behoorde met echtgenote Sonja (83) tot de risicogroep en moest daarom bijna het hele jaar binnenblijven. Hij moest zelfs tweemaal in quarantaine. Eerst in maart na een staatsbezoek aan Jordanië en daarna in november omdat een medewerker positief testte voor het virus. Daarnaast moest de koning een aantal malen met ziekteverlof: eind september en begin oktober nog om een hartklep te laten vervangen. Hij miste daardoor voor het eerst sinds zijn troonsbestijging de opening van het parlement.

De koninklijke taken kwamen voor een belangrijk deel te rusten op de schouders van kroonprins Haakon (47). Hij was niet alleen regent tijdens het verlof van zijn vader, maar ook degene die via videobellen en digitale bijeenkomsten zorgde dat het paleis het contact met de samenleving niet verloor. Harald pakte liever de gewone telefoon, ook toen hij vanuit isolatie de staatsraad leidde. Voor sommige Noren was dat een teken dat Harald niet meer op alle gebieden met zijn tijd meegaat.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--