Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Balzaal Paleis Het Loo krijgt nieuwe vloer van gekapte eiken

22 februari 2021 · Leestijd 2 min

De balzaal van Paleis Het Loo in Apeldoorn krijgt een nieuwe vloer. Een bijzondere vloer kun je wel zeggen. De gekapte eiken die langs de Koningslaan stonden, krijgen een tweede leven in het paleis. De bomen zijn verzaagd en worden nu neergelegd als parketvloer.

Omwonenden van het paleis hebben lang geprobeerd om de kap tegen te houden. Begin deze maand verwierp de rechter in Arnhem hun bezwaren, omdat Het Loo volgens de rechter genoeg heeft gedaan om dieren die in de bomenlanen huizen te beschermen. Nu is een begin gemaakt met het kappen, dat over vele jaren wordt uitgespreid. Over ruim dertig jaar moeten de bomenlanen weer net zo beeldbepalend zijn als nu.

Duizenden plankjes

Het Loo wilde het geoogste hout niet verspillen en nam een bedrijf in de arm dat gespecialiseerd is in hergebruik van hout. Dat bedrijf zaagt nu 26.000 plankjes van 12 millimeter dik uit de eikenbomen. Die plankjes gaan de ruim 300 jaar oude parketvloer in de balzaal vervangen. Het resterende hout wordt zoveel mogelijk elders in het paleis verwerkt.

Paleis Het Loo is al enkele jaren gesloten wegens een ingrijpende vernieuwing en verbouwing. Het is de bedoeling dat het paleis in de loop van dit jaar weer open gaat. Het paleis wordt sinds 1975 niet meer bewoond en is sinds 1984 een museum. De koninklijke familie geeft er wel af en toe feesten.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--