Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is het logo van Koningsdag in Eindhoven

27 februari 2021 · Leestijd 3 min

Op 27 april mag de stad Eindhoven zich de gastheer noemen van het grootste Oranjefeest van het jaar: Koningsdag. De lichtstad maakte vandaag het logo van dit feest bekend in een video.

Op 27 april viert het koninklijk gezin Koningsdag vanuit Eindhoven. Hoe deze dag er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. Bij de aankondiging eind vorig jaar liet de RVD weten dat ook dit jaar een andere aanpak van Koningsdag nodig is. Zo gaat Brainport Eindhoven door middel van design en technologie een programma ontwikkelen dat geschikt is voor een breed publiek en door kan gaan met de maatregelen die op dat moment zullen gelden.

De laatste keer dat de koning zijn verjaardag in Brabant vierde was in 2018. Toen vond het feest plaats in Tilburg. 

De gemeente Eindhoven heeft met behulp van een video het logo bekendgemaakt. Bekijk hieronder het logo en de video!

Lees verder onder de video.

Coronaregels

Het begin van de coronacrisis kwam vorig jaar voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens hun traditionele wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech. Op het paleis werd tegelijkertijd het gevoelige staatsbezoek aan Indonesië voorbereid dat voor begin maart op de agenda stond.

Vraag was of dat bezoek, waaraan een enorme handelsmissie was gekoppeld, nog door kon gaan of dat er aanpassingen nodig waren. In verschillende Zuid-Oost Aziatische landen verspreidde het virus zich al duidelijk. Met de kennis van nu kan worden gesteld dat er vrij laconiek en naïef werd gereageerd op de aanstormende gezondheidscrisis. "We houden ons aan de regels van het RIVM", aldus Willem-Alexander. Volgens koningin Máxima voelde het uiteindelijk 'raar' om niet in Nederland te zijn op het moment dat het virus aan zijn opmars begon.

Vrijwel meteen bij terugkeer in Nederland begon de eerste lockdown. Sindsdien hebben de koninklijke agenda en activiteiten steeds meebewogen met de nieuwe coronamaatregelen en regels. Dat vroeg om veel flexibiliteit, waarbij voorgenomen bezoeken ook op het laatste moment moesten worden geschrapt. De gebruikelijke langetermijnplanning werd ingeruild voor ad hoc beslissingen.

Kritiek

Er werd op het paleis aanvankelijk geïmproviseerd met thuiswerken. Toen dit tijdens de tweede lockdown eerder regel dan uitzondering werd, kwam er in het paleis ook professionele apparatuur. De opzet van werkbezoeken werd gewijzigd. Het koningspaar komt alleen nog in klein gezelschap naar buiten en visites worden niet meer van tevoren aangekondigd om een toeloop van publiek te voorkomen.

De tweede lockdown dwong tot nog scherpere keuzes, aldus medewerkers van de koning. De afgelopen twee maanden is hij maar vijf keer voor werk het paleis uit geweest. Máxima slechts één keer. Het paleis is zich ervan bewust dat alle activiteiten onder een vergrootglas liggen en dat er snel kritiek kan zijn wanneer een visite als 'niet noodzakelijk' wordt gezien. Zolang de strenge coronamaatregelen nog gelden zal in dat beleid geen verandering komen.

Dat het koningspaar ook moeite had met het naleven van alle voorschriften en adviezen bleek toen het koninklijk gezin in oktober, net nadat minister-president Mark Rutte iedereen had opgeroepen niet op reis te gaan, toch in het vliegtuig stapte voor een vakantie in Griekenland. Het leverde de reputatie van de koning, die snel terugkeerde en publiekelijk zijn excuses aanbood, een fikse kras op.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--