Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Royals bedroefd om overlijden prins Philip

9 april 2021 · Leestijd 5 min

Koning Harald van Noorwegen en zijn familie hebben bedroefd gereageerd op het overlijden van de Britse prins Philip (99). Om die reden hangen de vlaggen bij het paleis in Oslo halfstok, meldt het Noorse hof vrijdag.

Koning Harald en koningin Sonja tijdens een ontmoeting met Queen Elizabeth en prins Philip op
Koning Harald en koningin Sonja tijdens een ontmoeting met Queen Elizabeth en prins Philip op Windsor Castle, 2012.

"Onze gedachten gaan uit naar koningin Elizabeth en de directe familie na het overlijden van prins Philip. Onze condoleances gaan ook uit naar het Britse volk", laat Harald weten in een verklaring. De Noorse koning heeft besloten dat de vlaggen bij het paleisbalkon vrijdag en op de dag van de uitvaart van Philip halfstok hangen.

Lees verder onder de foto.

Ook het Zweedse koningspaar heeft met droefheid gereageerd op het overlijdensbericht. "De koningin en ik waren diepbedroefd toen we hoorden over het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid, de hertog van Edinburgh. Prins Philip was jarenlang een goede vriend van onze familie, een relatie die we erg waardeerden", zegt Carl Gustaf in een verklaring.

De Zweedse vorst noemt het werk dat Philip voor zijn land heeft verricht "een inspiratie voor ons allemaal". "We zenden onze oprechte condoleances naar Hare Majesteit de Koningin, de koninklijke familie en iedereen in het Verenigd Koninkrijk."

Willem-Alexander, Máxima en Beatrix

170037635_1166004130498088_7356444797536419845_n.jpg

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix laten weten "met groot respect" prins Philip te gedenken. "Toegewijd stelde hij zijn lange leven in dienst van het Britse volk en van zijn vele plichten en verantwoordelijkheden", laten ze weten via social media. "Zijn levendige persoonlijkheid maakte een onuitwisbare indruk. Onze liefdevolle gevoelens van meeleven gaan uit naar Hare Majesteit Koningin Elizabeth en alle leden van de Koninklijke Familie."

Koning Willem-Alexander neemt samen met prins Philip deel aan de Britse Dodenherdenking, 2015.
Koning Willem-Alexander neemt samen met prins Philip deel aan de Britse Dodenherdenking, 2015.

Voor zover bekend troffen Willem-Alexander en Máxima prins Philip in november 2015 voor het laatst. Toen reisde het koningspaar af naar Londen voor Remembrance Sunday. De koning legde een krans om de Britten te bedanken voor hun aandeel in de bevrijding van Nederland, in 2015 precies zeventig jaar geleden.

Lees verder onder de foto.

Ook vanuit België komen condoleances. Koning Filip en koningin Mathilde zijn "diepbedroefd" door het overlijden van prins Philip. Het Belgische koningspaar schrijft in reactie op het nieuws: "We willen onze oprechte deelneming betuigen aan Hare Majesteit de Koningin, de Britse Koninklijke Familie, evenals aan het volk van het Verenigd Koninkrijk". Het paar deelt dezelfde boodschap ook in het Engels en in het Frans.

Koningin Margrethe

De Deense koningin Margrethe heeft een persoonlijke condoleance gestuurd aan de Britse koningin Elizabeth. Dat laat het Deense hof weten in een verklaring. Bij het bericht deelt het hof ook een portret van Philip, gemaakt door de Australisch-Britse kunstschilder Ralph Heimans. Op het kunstwerk draagt ​​Philip een sjerp van de Orde van de Olifant, dat is de hoogste Deense ridderorde.

Prins Philip werd in 1921 geboren als prins van Griekenland en Denemarken en was de achterkleinzoon van Christiaan IX van Denemarken. Die was van 1863 tot 1906 koning van Denemarken.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Mooie herinneringen

Groothertog Henri van Luxemburg schrijft in zijn condoleances aan koningin Elizabeth dat hij "mooie herinneringen" heeft aan zijn ontmoetingen met prins Philip. De groothertog was onder de indruk hoe gevat en grappig Philip was. "We hebben vele mooie herinneringen aan onze ontmoetingen in de afgelopen decennia", zegt de Luxemburgse vorst ook namens zijn vrouw Maria Teresa. "Niet alleen zijn oprechte toewijding voor sociale en ecologische doelen, maar ook zijn gevatheid en humor maakten diepe indruk op ons."

Ook heeft de vriendschap die Philip en Elizabeth vroeger hadden met de overleden ouders Jean en Joséphine-Charlotte van Henri, nog steeds een "bijzondere betekenis voor mijn familie". "Ook namens het volk van Luxemburg sturen we Hare Majesteit, haar familie en de mensen van het Verenigd Koninkrijk onze oprechte deelneming en wensen we ze veel steun."

'tante Lilibet'

Felipe_en_Letizia_staatsbezoek_prins_Philip_en_koningin_Elizabeth.jpg

De Spaanse koning Felipe en zijn vrouw Letizia hebben in hun condoleance aan koningin Elizabeth een bijzondere aanhef gebruikt, namelijk de koosnaam van Elizabeth: 'tante Lilibet'.

"Beste tante Lilibet, we zijn diep bedroefd door het overlijden van onze lieve oom Philip", schrijft het Spaanse koppel. "In deze pijnlijke tijden steunen wij - het Spaanse volk en de regering - jullie in alles. We zullen de tijden met hem nooit vergeten. Onze gedachten en gebeden zijn bij de koningin en haar familie. We sturen jullie al onze liefde."

Lees verder onder de foto.

Felipe, Letizia, Elizabeth en Philip hadden een goede band met elkaar. Zo was het staatsbezoek van Felipe en Letizia aan het Verenigd Koninkrijk in 2017 het laatste staatsbezoek waar Philip nog aan deelnam. Daarna besloot de prins wat rustiger aan te doen en zijn koninklijke taken vrijwel allemaal neer te leggen.

Koningspaar Bhutan

Ook koning Wangchuk van Bhutan en zijn vrouw hebben hun steun betuigd aan de Britse koninklijke familie na het overlijden van prins Philip. Het koningspaar zegt te bidden voor de prins en steekt ter ere van hem 1000 boterkaarsen aan.

"We zijn diep bedroefd door het overlijden van prins Philip", schrijft het paar op Facebook. "Op koninklijk bevel worden in het hele land speciale gebeden gehouden ter nagedachtenis aan Zijne Koninklijke Hoogheid."

De boterkaarsen worden vaak gebruikt in boeddhistische tempels en kloosters. Ze zorgen letterlijk, maar ook symbolisch, voor licht in duistere tijden. "Het volk van Bhutan rouwt samen met het volk van het Verenigd Koninkrijk om het overlijden van Zijne Koninklijke Hoogheid", vervolgt het koningspaar. "Zijn leven en dienst aan zijn land is een inspiratie voor ons allemaal."

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--