Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paul en de Monumenten: Amsterdam, Rotterdam en Eede

9 oktober 2021 · Leestijd 3 min

In de serie ‘Paul en de monumenten’ neemt Paul Rem, conservator van Paleis het Loo ons mee naar koninklijke monumenten. Vandaag: drie monumenten van koningin Wilhelmina.

Vandaag bespreekt Paul drie monumenten van koningin Wilhelmina in Nederland in de plaatsen Amsterdam, Rotterdam en Eede. Kijk snel mee!

Amsterdam

Standbeeld_Wilhelmina_Amsterdam.jpg

Prins Willem-Alexander en prinses Maxima maken op hun huwelijksdag 2 februari 2002 een rijtoer door Amsterdam. Wanneer het paar op het Rokin is zien we een camerabeweging van een standbeeld naar de Gouden Koets gaan. Dat is dit standbeeld. Het is koningin Wilhelmina te paard. Ruiterstandbeelden met een vrouw zijn er niet veel. Beeldhouwer Theresia van der Pant krijgt in 1968 de opdracht van het Contactorgaan Vrouwenorganisaties Amsterdam. De kunstenaar besluit Wilhelmina af te beelden als jonge vrouw. Wilhelmina houdt van paarden én paardrijden. In haar tijd zitten vrouwen met de benen aan een kant van het paard. De zogenaamde ‘amazonezit’.

Rotterdam

Standbeeld_Wilhelmina_Rotterdam.jpg

Na het overlijden van prinses Wilhelmina – in 1962 – zijn er enkele initiatieven om te komen tot monumenten die haar moeten doen herdenken. Een ervan is de gemeente Rotterdam. Beeldhouwer Charlotte van Pallandt krijgt in 1966 de opdracht Wilhelmina als oorlogskoningin neer te zetten. En dat is meer dan gelukt. In dit beeld uit 1948 ziet u de gestalte van prinses Wilhelmina in het beeld terug. Het verhaal gaat dat koningin Juliana bij een bezoek aan het atelier van Charlotte van Pallandt vroeg om meer herkenning, er is immers geen gezicht te zien. Bij de onthulling in 1968 zou Juliana hebben opgemerkt: “Het is precies mijn moeder”. Een kopie van het beeld staat in brons voor Paleis Noordeinde en museum Kasteel Het Nijenhuis bij Wijhe.

Eede

NederlandseMaagd.jpeg

“Een ontroerende verwelkoming” noemde koningin Wilhelmina haar eerste stappen op Nederlandse bodem op 13 maart 1945. Alleen het zuiden van het land was bevrijd, elders ging de strijd door. De plaats waar Wilhelmina de provisorische grens tussen België en Nederland overstak is hier. Even verderop staat een herdenkingsmonument. En het is niet koningin Wilhelmina, maar de Nederlandse maagd die op de sokkel staat. Koningin Juliana onthulde het monument – van de hand van Peter Roovers - in maart 1954.

Winnen!

De vraag bij de vorige aflevering van ‘Paul & de monumenten’ was:

Apeldoorn heeft eeuwenlang koningen, koninginnen, prinsen en prinsessen tot inwoners mogen rekenen. Welke leden van de huidige Koninklijk Huis wonen in Apeldoorn?

De huidige bewoners zijn: prinses Margriet en professor Pieter van Vollenhoven. Uit de vele goede antwoorden is dit keer Jelly Hofstra uit Drachten de winnaar van het boek ‘Monumenten voor Nassau en Oranje’.

De vraag bij deze aflevering is:

Wanneer werd Wilhelmina voor de eerste keer ‘koningin’? Let op, het antwoord is moeilijker dan het misschien lijkt! Stuur uw antwoord naar blauwbloed@eo.nl uiterlijk op donderdag 14 oktober 2021.

Beeld: ANP en Wikimedia Commons

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--