Koningspaar in de voetsporen van Luther

Deze week was het koningspaar in Duitsland. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brachten een werkbezoek aan de Duitse deelstaten Thüringen, Saksen en Saksen-Anhalt. Jeroen Snel reisde met het koningspaar mee en doet zaterdag verslag in Blauw Bloed!

Het bezoek startte bij Kasteel de Wartburg. De dagen erna bezocht het koningspaar onder andere voormalig concentratiekamp Buchenwald, die Alte Synagoge en achterstandswijk Grünau in de voormalig DDR. De laatste dag stond in het teken van een favoriet onderwerp van de koning: watermanagement.

Tijdens de reis is er ook aandacht voor 500 jaar Reformatie. Donderdag bezocht het koningspaar de Slotkerk van Wittenberg waar Luther in 1517 zijn 95 stellingen aan de deur timmerde. Het werd het begin van een nieuwe stroming in het Christendom: het protestantisme. In de kerk bekeken de koning en de koningin het altaarkleed dat de Deense koningin Margrethe speciaal voor de Slotkerk had geborduurd. Ook kregen ze uitleg over de geschiedenis van de kerk. Tijdens het diner in Wittenberg citeerde de koning een deel van de 44e stelling van Luther, over de liefde.

De eerste foto

De eerste foto van een verliefde royal met zijn of haar nieuwe partner is voor royaltyfans altijd weer een bijzonder moment. Prins Harry en zijn nieuwe liefde Megan Markle werden in december in Londen voor het eerst samen gespot. Wat weten we nog van de eerste foto van de Zweedse royals Victoria en Daniel, Carl Philip en Sofia of van prinses Beatrix en Claus?

Dit en meer koninklijk nieuws, zaterdag om 19:45 op NPO2!