Blauw Bloed: The Coronation

Queen Elizabeth deelt in een openhartig gesprek haar herinneringen aan haar kroning tot koningin van Groot-Brittannië op 2 juni 1953, de koudste junidag van de eeuw. Ze was toen 27 jaar oud, maar herinnert zich nog steeds het gewicht van de kroon die op haar hoofd werd gezet en de zwaarte van de verantwoordelijkheid die op haar schouders werd gelegd voor een land dat herstelde van oorlog.

Met bijzonder privé- en officieel filmmateriaal van de dag en met ooggetuigenverslagen van de deelnemers, zoals het bruidsmeisje dat bijna flauwviel in de abdij en de twaalfjarige koorknaap die ongewild een solo zong omdat de andere koorleden door alle emoties hun stem kwijt waren geraakt.

Het programma laat de rol en de symbolische betekenis van de kroonjuwelen in de eeuwenoude kroningsceremonie zien en de juwelen worden ook getoond.

Kijk zaterdag 2 juni naar Blauw Bloed: The Coronation om 19.15 uur op NPO 2. De documentaire is tot 30 dagen na uitzending online te bekijken in Nederland.

Bekijk hier de uitzending