Zomerspecial: Van Limburg tot Curaçao

Vanuit een zonnig Maastricht kijken we terug op de werkbezoeken van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de provincie Limburg. In deze laatste zomerspecial ook een terugblik op een aantal bijzondere buitenlandse reizen van de Oranjes.

In de Limburgse hoofdstad volgen we koning Willem-Alexander op de Groene Loper. Dit fraai aangelegde gebied bovenop de A2-tunnel – die de naam van de koning draagt – verdiende een koninklijke opening. Koningin Máxima reisde af naar Kerkrade. Daar bracht ze een werkbezoek aan SchuldHulpMaatje Parkstad, een project van het Oranje Fonds.

Regelmatig is het koningspaar in het Caribisch deel van ons koninkrijk te vinden. Meestal is een feestdag de aanleiding om één van de eilanden te bezoeken. Zo was ‘Dia di Bandera’, de dag van de vlag, de reden om weer naar Curaçao te reizen.

Verder maken we opnieuw een uitstapje naar het Koninklijk Huisarchief op het terrein van Paleis Noordeinde in Den Haag. Oud-directeur Flip Maarschalkerweerd haalt dit keer koninklijk speelgoed tevoorschijn.

En: de sieraden in de juwelencollectie van onze Oranjes hebben soms een bijzondere herkomst, zoals de strikbroche met roze diamanten. Juwelenhistoricus Martijn Akkerman vertelt het verhaal achter dit juweel.

Dit en meer! Kijk zaterdag 31 augustus om 19:30 op NPO 2.