Harry en Meghan leggen koninklijke taken neer

Zaterdag in Blauw Bloed aandacht voor hét koninklijke nieuws van deze week: prins Harry en zijn vrouw Meghan leggen een deel van hun officiële taken voor het Britse koningshuis neer. De hertog en hertogin van Sussex willen hun tijd verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika. Koningin Elizabeth kwam kort na hun besluit met haar eigen verklaring. Zij liet daarin doorschemeren dat de beslissing van het tweetal iets te voorbarig is.

Hoe heeft het zover kunnen komen? Zal Elizabeth nog proberen haar kleinzoon op andere gedachten te brengen? Samen met correspondent Lia van Bekhoven maken we een reconstructie wat er sinds de Kerst achter de schermen precies is gebeurd.

Koningin Máxima ging woensdag op pad in Gelderland. In Ugchelen bezocht ze een verslavingskliniek van het Leger des Heils en in Nijmegen vereerde ze een project van het Oranjefonds met een bezoekje.

Koninklijk kant en juwelen

Koningin Máxima heeft een aantal prachtige creaties van kant in haar garderobe. Stijlmeester Bodo Breg neemt ons mee naar het Textielmuseum in Tilburg en vertelt alles over koninklijk kant.

En we beginnen dit nieuwe jaar met een nieuwe serie. De komende weken vertelt juwelenhistoricus Martijn Akkerman ons alles over koninklijke juwelen. Dit keer de ‘koning der edelstenen’; de diamant.

Dit en meer koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland, zaterdag 11 januari 2020 om 19:55 uur op NPO 2.