Koning steekt Nederlanders hart onder de riem

Het coronavirus houdt de wereld in zijn greep. De impact op het dagelijkse leven is groot, ook op dat van de royals. Na onder anderen koning Harald van Noorwegen, de Spaanse koning Felipe en koning Filip van België houdt ook koning Willem-Alexander een tv-toespraak naar aanleiding van de coronacrisis. Zaterdag in Blauw Bloed uiteraard aandacht voor deze koninklijke toespraken.

Al generaties lang proberen de Oranjes in tijden van crisis, rampen of zelfs oorlog het volk moed in te spreken. Voor koning Willem-Alexander is het de tweede keer sinds zijn aantreden dat hij de bevolking in een crisissituatie toespreekt. Hoe belangrijk is het voor het land om een toespraak als deze te houden?

Jeroen Snel legt deze vraag voor aan Pieter Verhoeve, burgemeester en voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Wat verwacht hij nog meer van het koningspaar de komende tijd? En zijn er alternatieve ideeën nu de viering van Koningsdag niet doorgaat?

Verder: Deze week startte de vierdelige NTR-serie 'De zware jas van Beatrix'. Wij spraken de makers en blikken vooruit op de afleveringen die nog komen. Paul Rem neemt ons mee naar Zuid-Holland, naar de stad waar de Oranjes studeerden. En als we ze weer gaan zien, wat zijn dan de voorjaarstrends onder de royals? We vragen het stijlmeester Bodo Breg.

Dit en meer koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland, zaterdag 21 maart om 19:45 uur op NPO 2.