Het bizarre jaar van de Britse royals

Blauw Bloed komt vanavond vanuit Utrecht, de Nederlandse woonplaats van onze Engeland-correspondent Lia van Bekhoven. We blikken terug op het opmerkelijke jaar van de Britse royals.

Hoe heeft koningin Elizabeth 2020 ervaren? Onder meer het vertrek van Harry en Meghan naar Amerika en het voortdurende drama rond prins Andrew in de zaak Jeffrey Epstein komen aan bod.

Maar deze week was er ook de koninklijke treintour van prins William en zijn vrouw Catherine. In sneltreinvaart legden zij meer dan 2000 kilometer af. Met stops in Engeland, Schotland en Wales wilden ze zoveel mogelijk mensen bedanken die het land dit jaar door de coronacrisis heen sleepten.

Biologie en bomen
Koningin Máxima was ook in de Domstad te vinden voor een werkbezoek aan de Universiteit Utrecht. Ze hoorde van studenten hoe zij deze coronatijd doorkomen én woonde in lichtgroene ‘doktersjas’ een biologiepracticum bij.

Daarnaast was het de week van prinses Beatrix. Sinds de zomer ging zij weer op pad. De prinses bezocht de tentoonstelling ‘Diep geworteld’ in het Dordrechts Museum. Met zichtbaar plezier bekeek Beatrix allerlei Nederlandse schilderijen over bomen.

Dit en meer koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland, zaterdag 12 december om 19:55 uur op NPO 2.