Koningspaar en Van Duin herdenken op de Dam

Zaterdag komt Blauw Bloed vanuit Amsterdam. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima stonden ook dit jaar tijdens de Nationale Dodenherdenking op een vrijwel lege Dam. De jaarlijkse 4 mei-toespraak werd deze keer verzorgd door André van Duin, die opgroeide in het naoorlogse Rotterdam. Hij volgde daarmee koning Willem-Alexander op, die vorig jaar sprak tijdens de landelijke herdenking van alle oorlogsslachtoffers. Presentator Jeroen Snel blikt samen met Van Duin terug op deze bijzondere avond. Hoe heeft hij het ervaren?

Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven waren dinsdagavond bij de herdenking op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Ook hun zoon prins Pieter-Christiaan woonde de plechtigheid bij.

De dag voor Dodenherdenking bezocht prinses Margriet op de Canadese militaire erebegraafplaats in Groesbeek de tijdelijke expositie 'Faces of Groesbeek'. Bij de graven van ruim 1500 soldaten is een foto geplaatst en van zo'n 400 van hen is ook het levensverhaal opgetekend.

Máxima 50 jaar
Over een aantal dagen viert koningin Máxima haar vijftigste verjaardag. Al twintig jaar steelt ze de harten van vele Nederlanders. Wat is nu precies de charme van Máxima? We vragen het aan Miluska van ’t Lam, hoofdredacteur van Harper’s Bazaar.

Ook spreken we met tv-presentatrice Dionne Stax. Zij reisde voor haar nieuwe serie 'Dionne Dichtbij: Máxima' de wereld over voor een uniek portret over het leven van onze koningin.

Je ziet dit en meer koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland zaterdag 8 mei om 19:50 uur op NPO 2.