Máxima persoonlijk en openhartig in interview

Blauw Bloed komt zaterdag vanuit Den Haag. Op Paleis Huis ten Bosch vierde koningin Máxima afgelopen maandag in privékring haar vijftigste verjaardag. Koning Willem-Alexander reikte zijn jarige echtgenote als waardering voor haar vele verdiensten voor het Koninklijk Huis de versierselen van het Grootkruis van de Huisorde van Oranje uit. De jarige zelf trakteerde ’s avonds op een persoonlijk tv-interview. Samen met Hans Jacobs, verslaggever Koninklijk Huis, blikken we terug op dit bijzondere gesprek.

De dag na Máxima’s verjaardag was koning Willem-Alexander te vinden in het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar opende hij een tentoonstelling over slavernij, in de vorm van persoonlijke en waargebeurde verhalen. Vrijdag stapte de koning in de auto voor de officiële opening van Zonnepark Hollandia Nieuw-Buinen. Blauw Bloed was erbij.

'Om de liefde, voor de troon', dat is de titel van het boek dat onlangs verscheen over prinses Irene. Historicus Daniela Hooghiemstra dook de archieven in en kwam met nieuwe feiten over de roerige periode waarin de prinses lief en leed deelde met prins Carlos Hugo van Bourbon-Parma.

En kunsthistoricus Paul Rem neemt onze deze week mee naar de bijzondere gebrandschilderde ramen van de Koepelkathedraal in Haarlem.

Dit en meer koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland zie je zaterdag 22 mei om 20:00 uur op NPO 2.