De Gouden Koets is terug van weggeweest

Blauw Bloed komt zaterdag vanuit het Amsterdam Museum, want daar is de Gouden Koets na een jarenlange renovatie weer te zien! Koning Willem-Alexander opent donderdag de tentoonstelling 'De Gouden Koets' en geeft daarmee het startsein om het gerestaureerde rijtuig van dichtbij te komen bekijken. De speciale expositie geeft een veelzijdig beeld van de geschiedenis en het gebruik van de Gouden Koets, en de discussies uit verleden en heden over dit iconische voertuig. Jeroen Snel praat erover met kunsthistoricus Paul Rem. Moet de koning in 2022 de Gouden Koets weer in gebruik nemen?

Afgelopen woensdag stond er voor onze koning ook een museumbezoek op het programma. Als een van de eersten mocht hij een kijkje nemen in de nieuwe Eregalerij van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. De fotoselectie biedt een overzicht van de ontwikkeling van 180 jaar fotografie, vanaf 1842 tot nu.

Koninklijke powervrouwen
Koningin Máxima, prinses Mabel en koningin Rania hebben in ieder geval één ding gemeen: het zijn stuk voor stuk échte powervrouwen. Miluska van ’t Lam, hoofdredacteur van Harper’s Bazaar, vertelt ons hoe deze royals in hun kracht staan.

Het was voor de royals in de afgelopen maanden best lastig om te opereren in coronatijd. Zo ook voor de mensen die de koning of koningin online of in het echt konden ontmoeten. Etiquettedeskundige Anne-Marie van Leggelo neemt het koninklijk coronaprotocol onder de loep.

Dit en meer koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland zie je zaterdag 12 juni om 20:20 uur op NPO 2. 

N.B. De uitzending begon later vanwege het verplaatsen van het NOS Journaal van 20:00 uur (van NPO 1) naar NPO 2.