Exclusief: Prins Constantijn over de nalatenschap van zijn vader

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen Blauw Bloed komt uit Den Haag, de woonplaats van prins Constantijn. Dit jaar bestaat het Prins Claus Fonds 25 jaar, en sinds het overlijden van zijn vader is prins Constantijn erevoorzitter. Aan ons vertelde hij over het fonds, de nalatenschap van zijn vader én ging het nog even over dochter Eloise.

Vanuit zijn tuin vertelt prins Constantijn hoe zijn vader, die maandag 95 jaar zou zijn geworden, zich inzette voor het Prins Claus Fonds. Het Fonds steunt kunstenaars en culturele organisaties op plaatsen waar vrijheid van culturele expressie is beperkt door onder andere armoede, onderdrukking of taboes. "Mijn vader verkondigde een visie van het belang van cultuur, ook in ontwikkelingssamenwerking. Dat hij een eigen fonds hiervoor kreeg, was een enorm cadeau", aldus prins Constantijn. 

Na het overlijden van prins Claus nam Constantijn het erevoorzitterschap over, eerst samen met zijn broer Friso. Of hij het stokje ooit zou willen overdragen aan zijn kinderen, weet hij nog niet. 

Aan de slag
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima gingen deze week na hun zomervakantie weer aan de slag. De koningin startte met een leuk werkbezoek aan de Gulpener Bierbrouwerij in Zuid-Limburg. Ook hielp ze een handje mee met het plukken van hopbellen.

Donderdagavond ging het koningspaar samen op stap in Den Haag. In hun woonplaats woonden ze de overdracht van het nieuwe cultuurhuis Amare bij en werden ze getrakteerd op muziek en dans.

Verder spreken we met modeontwerper Mattijs van Bergen over zijn mooiste creaties en koninklijke ontwerpen voor koningin Máxima. En in een nieuwe wekelijkse serie neemt conservator Paul Rem ons mee naar koninklijke monumenten. Soms met een smet erop...

Dit en meer koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland zie je zaterdag 4 september om 19:45 uur op NPO 2.