Koningspaar geniet van Noorse gastvrijheid tijdens staatsbezoek

Zaterdag komt Blauw Bloed vanuit de Noorse hoofdstad Oslo. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren van dinsdag tot en met donderdag op staatsbezoek in Noorwegen, op uitnodiging van koning Harald V. Jeroen Snel reisde met het koningspaar mee en doet uitgebreid verslag van het driedaagse bezoek.

De koning en koningin begonnen het staatsbezoek in Oslo, waar ze op het Koninklijk Paleis werden ontvangen door koning Harald, koningin Sonja, kroonprinses Mette-Marit en prinses Märtha Louise. Na het officiële fotomoment en het uitwisselen van de gebruikelijke geschenken volgde er in de Noorse hoofdstad onder meer een kranslegging bij het Nationaal Monument en een gesprek met jongeren over de toekomst van het Arctisch gebied. De dag werd afgesloten met een ontspannen en feestelijk staatsbanket.

De tweede dag begon voor de koningsparen met een seminar in de splinternieuwe Deichman-bibliotheek. Daar werd door jongeren gesproken over vrijheid van meningsuiting, het bestrijden van cyberpesten en online haatzaaien. De aangrijpende verhalen bezorgden koningin Máxima een emotioneel moment. Ze vertelde na afloop aan Jeroen Snel wat haar precies zo raakte.

Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit begeleidden het koningspaar op de slotdag. In de stad Trondheim werkte het bevriende viertal een vol en afwisselend programma af. Je ziet het allemaal zaterdagavond in Blauw Bloed om 19:50 uur op NPO2. En zoals je van ons gewend bent is er uiteraard ook een overzicht van al het andere koninklijke nieuws uit binnen- en buitenland. Kijken dus!