Prinses Amalia verwelkomd in Raad van State

Blauw Bloed komt deze zaterdag vanuit Beeld en Geluid in Hilversum. De plek waar al onze afleveringen zorgvuldig worden bewaard. En ook hét koninklijke moment van deze week: de allereerste toespraak van prinses Amalia als troonopvolger bij haar toetreding tot de Raad van State. Een dag na haar achttiende verjaardag werd ze door haar trotse vader binnengeleid in het hoogste adviesorgaan van regering en parlement.

De dag voor de verjaardag van zijn oudste dochter vierde koning Willem-Alexander een geheel andere mijlpaal. In Den Haag vierde hij samen met de Hartstichting dat bijna heel Nederland voorzien is van kastjes met AED-apparatuur. Hierdoor kunnen mensen snel gereanimeerd worden bij een hartstilstand. Blauw Bloed was bij de viering én sprak de koning na afloop over de gezondheid van zijn moeder, die positief getest is op het coronavirus.

In de pas verschenen biografie 'Amalia' van Claudia de Breij lezen we dat de Prinses van Oranje erg gecharmeerd is van de reverence oftewel het koninklijke kniksje. Maar wat is dat ook alweer? Etiquettedeskundige Anne-Marie van Leggelo legt het ons uit.

Verder: Prinses Laurentien opende donderdag in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht de tentoonstelling 'boom, roos, vis'. Een expositie over leren lezen en leesplezier. De prinses, al vele jaren voorvechter op het gebied van lezen en schrijven, was helemaal in haar element!

En met modejournaliste Josine Droogendijk blikken we terug op de outfits die koningin Máxima de afgelopen weken heeft gedragen. Wat viel haar op?

Dit en meer koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland zie je zaterdag 11 december om 19:55 uur op NPO 2.