Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Luister naar de vierde aflevering van de Blauw Bloed-podcast!

1 december 2020 · Leestijd 3 min

Het is weer zover! Je kunt luisteren naar een nieuwe aflevering van de Blauw Bloed-podcast. Hierin spreekt redacteur Tirza van der Graaf met inspirerende mensen die op een of andere manier verbonden zijn met het Koninklijk Huis. Deze keer is dat Jos Wienen, oud-burgemeester van Katwijk en de huidige burgermeester van Haarlem. Iemand die al vanaf zijn jonge jaren geïnteresseerd is in het Huis van Oranje.

Jos Wienen heeft maar liefst 24 dozen vol boeken over Willem van Oranje. Een portret van de man hangt in zijn kantoor en hij heeft ooit een expositie over de Oranjes opgesteld... kortom, hij heeft een oranjehart. Deze fascinatie voor de vader des vaderlands ontstond al vroeg, toen hij tijdens een vakantie Dillenburg, de geboorteplaats van Willem van Oranje, bezocht. Een plein in zijn eigen woonplaats droeg dezelfde naam en dat fascineerde hem zo dat hij er meer over wilde weten. 

"Hij is een toegangspoort naar een belangrijk stukje van onze geschiedenis", aldus de burgermeester. Bovendien haalt Jos Wienen inspiratie uit het leven van onze stamvader, en hoe hij in de zestiende eeuw leiding gaf aan de opstand tegen de Spaanse overheersing. "De manier waarop hij in een periode van onverdraagzaamheid de resolute keuze maakte om te zeggen 'dit kan niet, dit kan niet Gods bedoeling zijn', en een voorvechter werd van verdraagzaamheid. Ik heb het gevoel dat dat tot in onze tijd een belangrijk item is." 

Burgermeester Jos Wienen in zijn werkkamer in Haarlem. Achter hem een buste van Willem van Oranje.
Burgermeester Jos Wienen in zijn werkkamer in Haarlem. Achter hem een buste van Willem van Oranje.

God, Nederland en Oranje

"Nederland en Oranje zijn echt met elkaar verbonden", vertelt Jos Wienen. Eerst Willem van Oranje en vervolgens zijn zonen. "Die verbondenheid is deel van onze identiteit, denk ik." Tegen wil en dank zijn de Oranjes familiedragers, maar ook vooral het symbool geworden van de Nederlandse waarden en identiteit. Een historische mythe? Wellicht, "maar misschien is die mythe sterker dan de realiteit", aldus Wienen.

Jos Wienen ontmoette Willem-Alexander voor het eerst in Katwijk bij een Europees kampioenschap zeilen in 2007. Daarna volgen nog vele ontmoetingen. "Wat mij iedere keer weer opvalt is dat hij niks heeft met bombast. Hij is heel toegankelijk, open en geïnteresseerd. Hij stelt vragen en heeft zich van tevoren verdiept. Het meest opvallende vind ik het gemak waarmee hij iedereen op zijn of haar gemakt stelt", vertelt Jos Wienen over zijn ervaringen met de koning.  

De verbindende rol van de koning komt overeen met de verbindende rol van een burgemeester. Jos Wienen heeft nog meer gemeen met de koning. Hij is de strengst beveiligde burgermeester van Nederland geweest na ernstige bedreigingen. De koning wordt in zijn dagelijks leven ook zwaar beveiligd. Of hij toen een beetje heeft kunnen voelen hoe het is voor de koning om zo te moeten leven? "De beperkingen die het met zich meekrijgt, daar krijg je dan wel gevoel voor. Je raakt er wel een beetje aan gewend en ik ben erg onder de indruk van de dienst koninklijke beveiliging."  

De koning heeft destijds ook contact opgenomen met de burgemeester door middel van telefoongesprekken.

Benieuwd hoe die telefoongesprekken verliepen? En of Jos Wienen denkt dat we over 25 jaar nog steeds een koningshuis hebben? Luister hier dan snel verder naar het vierde deel van de Blauw Bloed-podcast of download hem in je favoriete podcast-app. Veel luisterplezier!

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister hier alle afleveringen terug!

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--