Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Proficiat! Wist jij dit van de jarige 'Papiet'?

30 april 2021 · Leestijd 4 min

Feest vandaag in Huis het Loo in Apeldoorn! Slingers aan de muur, een feestelijk ontbijt of een schitterende nieuwe Rolex of lenzen voor zijn camera cadeau? We zullen het allemaal niet weten. Maar wij vieren zijn verjaardag met een artikel vol weetjes over de jarige professor!

Pieter van Vollenhoven werd 82 jaar geleden in 1939 geboren in Schiedam. Voor vader, óók Pieter genaamd en moeder Jacoba Gijsbertha van Vollenhoven-Stuyling was het hun tweede kind. De 5 jaar oudere broer van Pieter, Willem Jan, overleed in 2006.

Lees verder onder de foto.

Praten stond in het gezin nooit centraal. “Ik heb dat toen niet gemist, maar achteraf heb ik wel eens spijt dat ik veel dingen niet aan mijn ouders heb gevraagd” vertelde de professor in een interview met Blauw Bloed. Zo weet hij bijvoorbeeld niet hoe zijn ouders het vonden dat hij met een prinses thuiskwam. Al kan hij zich voorstellen dat hij ze slapeloze nachten heeft bezorgd.

Niet zomaar een burger aan het hof

Pieter in de armen van zijn moeder en met zijn broer in 1939.
Pieter in de armen van zijn moeder en met zijn broer in 1939.

Pieter van Vollenhoven staat bekend als de eerste burger aan het hof. Binnen de koninklijke familie zorgde het voor schuring en spanning toen prinses Margriet van plan was te gaan trouwen met een man van niet adellijke komaf. Maar heel alledaags was de familie Van Vollenhoven zeker niet.

Lees verder onder de foto.

Pieter van Vollenhoven is afkomstig uit een elitaire patriciaatsfamilie. Zijn vader was, net als zijn grootvader fabrieksdirecteur en ook de familie van zijn moeder komt voor in ‘het blauwe boekje’. Hierin wordt de geschiedenis van invloedrijke families in Nederland bijgehouden.

Margriet als zijn 'Vlam'

Gezinsfoto met de grootouders, kinderen en kleinkinderen.
Gezinsfoto met de grootouders, kinderen en kleinkinderen.

Ondanks zijn leeftijd en maar liefst elf kleinkinderen laat van Vollenhoven het niet gebeuren dat hij opa wordt genoemd.  Hij wordt daarom door de kleinkinderen ‘papiet’ genoemd. Zijn vrouw prinses Margriet, die in de familie bekend staat als ‘Pietie’ of ‘tante Pietie’ noemt hij bij de liefdevolle en vurige bijnaam ‘Vlam’.

Lees verder onder de foto.

Doorzetter

1966: Op paleis Soestdijk kregen Pieter en Margriet talloze cadeaus van het Nederlandse volk voor
1966: Op paleis Soestdijk kregen Pieter en Margriet talloze cadeaus van het Nederlandse volk voor hun verloving.

Pieter van Vollenhoven heeft zich altijd moeten bewijzen. Op school liet hij zich al niet kennen toen de rector tegen hem zei dat studeren niks zou worden. Dit motiveerde ‘de koppige stier’ zoals hij zichzelf noemt, om na het gymnasium een rechtenstudie te gaan volgen in Leiden. Hier leerde hij ook zijn ‘Vlam’ kennen.

Lees verder onder de foto.

Zijn doorzettingsvermogen heeft Fonds Slachtofferhulp tot een onmisbare organisatie gemaakt. Het fonds van de professor kreeg geen overheidssteun. Daarom toerde hij samen met Pim Jacobs en Louis van Dijk onder de naam Gevleugelde Vrienden door Nederland. Tien jaar lang waren de populaire concerten de enige bron van inkomsten voor de organisatie. Tot in 2015 zat Pieter van Vollenhoven in het bestuur, sindsdien is hij erevoorzitter.

Dominee van Vollenhoven

Doorzettingsvermogen stond ook centraal in de preek die Pieter voordroeg toen hij voor één keer dominee was. Dit gebeurde afgelopen december in de remonstrantse kerk Vrijburg in Amsterdam. "Het was een idee van de predikant", zei hij zelf over zijn kerkelijke spreekbeurt. "Ik had natuurlijk nee kunnen zeggen, maar de predikant schreef zo'n hartelijke uitnodiging", aldus Van Vollenhoven.

Pieter en de politiek

6_Pieter_in_de_Tweede_Kamer.jpg

Van Vollenhoven heeft meer dan eens voor opschudding gezorgd binnen de politiek. Zo was Tineke Netelenbos, die van 1998 tot 2002 minister van Verkeer en Waterstaat was in kabinet Kok-II destijds woedend toen Van Vollenhoven had gezegd dat het een kwestie van tijd was voordat er een groot treinongeluk zal plaatsvinden. Hij was toen voorzitter van de Transportongevallenraad en had ernstige kritiek op het slecht onderhouden spoor.

Lees verder onder de foto.

De grootste klap viel toen Pieter van Vollenhoven het onderzoek naar de Schipholbrand leidde. Die brand vond plaats op 27 oktober 2005. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de 11 dodelijke slachtoffers van de brand voorkomen hadden kunnen worden. Dit betekende het einde van het ministerschap voor Piet Hein Donner en Sybilla Dekker.

Professor gaat nog even door

Over stoppen denkt Pieter nog niet na. Toen hij 80 werd liet hij aan Blauw Bloed weten zeker nog een jaar of 5 door te gaan. Daarna vertelde hij: “Ik kan niet ineens ophouden en gaan zitten vissen en fotografen”. Ook helpen in het huishouden is geen optie: “De moeilijkheid is dat mijn vrouw wil dat ik de dingen doe zoals zij dat graag doet. Dat vind ik onzinnig, ik doe het op mijn manier. Maar dan is het niet goed, dus dan kun je het beter helemaal niet doen.”

De jarige heeft traditiegetrouw zijn volgers op Twitter bedankt voor alle felicitaties voor zijn verjaardag.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--