Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paul en de provincie: Drenthe

24 april 2021 · Leestijd 3 min

Paul Rem, conservator van Paleis het Loo, reist voor ons stad en land af om enkele koninklijke bezoeken in de Nederlandse provincies uit te lichten. Deze week is Paul te vinden in Drenthe!

Paul staat bij het hunebed in Borger, Drenthe. Hier bracht de koning in juni 2020 een bezoek. Hij liet zich informeren over de gevolgen van de coronacrisis op de cultuursector. Hunebedden werden jaarlijks door ongeveer 200.000 mensen bezocht. 

De Tweede Wereldoorlog

Opkomend Nationaalsocialisme, de Kristallnacht… Er is dreiging in Duitsland. In 1938 komen steeds meer – veelal Joodse - asielzoekers vanuit Duitsland naar Nederland. Er moet een terrein worden gevonden waar deze vluchtelingen kunnen worden gehuisvest.

De minister van Binnenlandse Zaken (Van Boeijen) laat zijn oog vallen op omgeving van Elspeet; op de Veluwe. Het is 1939. Bewoners protesteren, maar ook de VVV en de ANWB. Er is nóg iemand die bezwaar had. Koningin Wilhelmina.

Het kamp op het Elspeterveld, zo’n 18 kilometer vanaf Apeldoorn, zou – naar haar idee - té dicht bij Paleis Het Loo komen te liggen. Het ministerie weet in drie dagen een andere locatie te vinden: Hooghalen, bij Westerbork.

Tijdens een herdenking in 2015 heeft de koning hier enkele namen voorgelezen van de weggevoerden. Op 4 mei 1970 zijn koningin Juliana en prins Bernhard hier aanwezig bij een herdenking.

Drents Museum

In het Drents Museum huisde eerder het provinciebestuur. Het gebouw is van de hand van de architecten Van Lokhorst en Havelaar. In 1885 in gebruik genomen. 

In november 2011 heropende koningin Beatrix het vernieuwde museum.

Dwingelderveld

In september 2019 brengen de koning en koningin een streekbezoek aan Zuidwest-Drenthe. Ze komen dan ook op het Dwingelderveld. Een nationaal park. Het is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Een poseermoment.

'Bartje'

Schermafbeelding_2021-04-24_om_15.19.19.png

‘Bartje’ is een soort van Drentse volksheld. In 1972 en 73 zond de NCRV een zevendelige serie uit in het Drénts. Met Nederlandse ondertiteling. Ook koningin Juliana was een enthousiast kijker.

Op haar 64e verjaardag, in 1973, komen 250 man cast en crew van de serie naar Paleis Soestdijk. En daar krijgt zij een beeldje dat tot op de dag van vandaag nog steeds in de tuin van het paleis te vinden is.

Bent u benieuwd naar de beelden uit 1973? Hieronder kunt u het polygoonjournaal van die dag zien!

Bron foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--