Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Foto's: Sint Eustatius loves Beatrix

14 december 2019 · Leestijd 4 min

Prinses Beatrix heeft haar bezoek aan Sint Eustatius afgerond en is vrijdagmiddag (lokale tijd) vanaf het vliegveld vertrokken naar Sint Maarten, van waar ze terugvliegt naar Nederland. Voor het vertrek hadden zich weer tientallen mensen verzameld die de "Queen" enthousiast met muziek en gezang uitgeleide deden.

De prinses was twee dagen in het Caribisch deel van het koninkrijk om, zoals ze tijdens een ontmoeting met de pers zei, "een klein beetje steun" te kunnen geven aan het natuurbehoud op - in dit geval - Saba en Sint Eustatius.

Dit deed ze formeel als beschermvrouw van de Dutch Caribbean Nature Alliance, de enige natuurorganisatie die alle zes eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen bestrijkt. "Daarom ben ik ook beschermvrouw", zei Beatrix met nadruk. "Het is heel fijn om hier te kunnen zijn. Er gebeurt zoveel goeds." 

Lees verder onder de foto's. 

De afgelopen jaren heeft ze op vijf van de eilanden natuurprojecten bezocht, en vooral ook de jeugd aangespoord zich in te zetten voor het kwetsbare natuurschoon. "Het is belangrijk om vroeg te beginnen", zei Beatrix in een eerdere ontmoeting met Youth Rangers van Stenapa, dat de nationale parken van Sint Eustatius beheert.

Beatrix onderstreepte hoe belangrijk het is door er op te wijzen dat het koninkrijk 202 endemische diersoorten kent. "Waarvan maar twee in Nederland", vertelde de prinses die voor het eerst sinds haar aftreden in 2013 een gesprek hield met de pers. Dat gebeurde in de regen, bij de ruïne van de eerste hervormde kerk van Oranjestad. Daar was ze om een voorstelling bij te wonen door de jeugd van het eiland.

Lees verder onder de foto's.

"Onze koningin"

"Ik ben bijna 82 jaar" vertelde prinses Beatrix vrijdag tijdens haar bezoek aan Sint Eustatius aan een van de schoolkinderen die ze ontmoette en die haar ook naar haar naam vroeg. "Ik heet Beatrix". Oudere eilandbewoners vulden dat meteen aan met "She is our Queen."

Zes jaar na haar aftreden wordt Beatrix met name op de Bovenwindse eilanden nog steeds zonder voorbehoud aangeduid als "onze koningin." Niets ten nadele van Máxima werd er soms bijgezegd, maar Beatrix heeft zo lang lief en leed gedeeld met de inwoners van de voormalige Antillen dat ze die bijzondere plek in de harten niet is kwijtgeraakt.

De liefde is wederzijds, zo zei ze in het unieke persgesprek aan het slot van haar tweedaagse bezoek aan Saba en Statia, zoals Sint Eustatius door de bevolking wordt genoemd. "Ik kom hier heel graag. De mensen zijn altijd zo hartelijk. Het is fantastisch om hier te komen", zei Beatrix. De natuur en de mensen maken de eilanden zo bijzonder, voegde de prinses eraan toe. "Ik heb prachtige herinneringen en het blijft altijd even fantastisch", aldus Beatrix. "Het is voor mij een hele grote vreugde om hier te zijn".

Lees verder onder de foto's. 

Bijzonder

De kans is groot dat de prinses haar reeks bezoeken ook in de komende jaren voortzet. Zo heeft ze als beschermvrouw van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) de natuurorganisatie op Curaçao nog niet bezocht, en ook van de andere eilanden komen uitnodigingen binnen. "De enorme variatie in natuur maakt het hier zo bijzonder. Het is goed dat een keer te kunnen zeggen", vertelde ze.

Vorig jaar bij het bezoek aan Bonaire werd Beatrix dan ook de stille kracht achter de natuurorganisaties van de eilanden genoemd. Organisaties die de handen ineen sloegen op het moment dat politiek juist hard werd gewerkt aan ontmanteling van de Nederlandse Antillen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--