Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze royals zetten zich in voor een betere positie van vrouwen

25 juni 2021 · Leestijd 4 min

De komende tijd zetten onze collega's van EO Metterdaad zich met de campagne 'Versterking Gezocht!' in voor een betere positie van vrouwen in Pakistan. Ook verschillende royals zetten zich in voor vrouwenrechten, soms ook specifiek in Pakistan. Lees snel verder!

Uithuwelijking, geweld, aanranding en verkrachting: vrouwen in Pakistan krijgen geregeld met deze verschrikkelijke dingen te maken. De ongelijke positie van vrouwen zit diepgeworteld. Daarom is EO Metterdaad, de hulporganisatie van de Evangelische Omroep een actie gestart om geld in te zamelen om ervoor te zorgen dat vrouwen in Pakistan het beter krijgen.

Ook verschillende royals zetten zich in voor een betere positie van vrouwen. Wij zetten er een aantal op een rijtje!

Prinses Mabel

Prinses Mabel samen met de Pakistaanse Malala in 2016.
Prinses Mabel samen met de Pakistaanse Malala in 2016.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Jarenlang heeft prinses Mabel zich ingezet voor het stoppen van kindhuwelijken, iets wat ook in Pakistan regelmatig voorkomt. Voor haar organisatie Girls Not Brides hield Mabel regelmatig indrukwekkende toespraken over bijvoorbeeld ontmoetingen met kindbruiden. Onlangs deed Mabel een stap terug binnen de organisatie om plek te maken voor een andere directeur. Ze blijft wel betrokken bij de organisatie, dus we gaan haar ongetwijfeld nog tegenkomen in de toekomst als het over dit thema gaat.

Daarnaast is Mabel bestuurslid van het Malala-fonds, de stichting van de Pakistaanse Malala Yousafzai die zich hard maakt voor meer educatie voor meisjes over de hele wereld. Malala won eerder de Nobelprijs voor de Vrede en zet zich al heel lang in voor een betere positie van vrouwen en meisjes in Pakistan en daarbuiten. Mabel en Malala hebben elkaar meerdere keren ontmoet.

Koningin Rania

Rania_vrouwen_vluchtelingenkamp.jpg

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koningin Rania van Jordanië zet zich ook al jaren in voor betere rechten voor vrouwen en meisjes wereldwijd. Ze heeft zich namens UNICEF jaren ervoor ingezet dat meer meisjes in arme landen naar school kunnen. In een speech sprak ze eens: "Een meisje dat naar school is geweest wordt een vrouw die harder werkt voor betere scholen, schonere ziekenhuizen en veiliger straten. Een meisje dat naar school is gweest wordt een vrouw die de wereld wil verbeteren en haar kinderen in haar voetsporen ziet treden. Een meisje dat naar school is geweest krijgt meer zelfvertrouwen en dwingt respect af."

Daarnaast maakt Rania er zich verschillende organisaties hard een betere positie van Arabische vrouwen, en dat zij verenigd worden.

Koningin Máxima

In haar functie als pleitbezorger voor de VN is koningin Máxima meerdere keren in Pakistan geweest. Ze zet zich in voor een betere financiële positie van mensen, zoals het hebben van een bank-of spaarrekening. Ook richt zij zich hier speciaal op vrouwen. Want in Pakistan zijn zij het vaak die nóg slechter toegang hebben tot financiële diensten dan mannen. In 2019 had slechts 7 procent van de vrouwen een bankrekening. Er was toen niet veel verbeterd ten opzichte van haar eerste bezoek in 2016, toen meer dan 90 procent van de vrouwen geen enkele toegang tot financiële diensten had.

De koningin keerde in 2019 dus terug naar het land om te zien wat er verder voor werk was verzet en om het belang te blijven benadrukken. Bij haar vertrek werd ze alweer uitgenodigd nog een keer te komen. De kans is dus groot dat zodra het weer kan de koningin nogmaals zal afreizen naar Pakistan voor deze missie. 

Meghan

Catherine_versus_Meghan.jpg

Ook Meghan, de vrouw van prins Harry en hertogin van Sussex, zet zich al jaren in voor een betere positie van vrouwen en doet dat nog steeds. Van het bekende verhaal dat zij als jong meisje een brief schreef naar een afwasmiddelfabrikant omdat die in de commercial alleen vrouwen liet zien die afwassen, tot spreken voor honderden mensen over hoe belangrijk het is dat vrouwen hun stem laten horen. "Vrouwen moeten hun stem niet vinden, zij hebben een stem. Ze moeten zich gesterkt voelen om die te gebruiken, en mensen moeten aanmoedigd worden om ernaar te luisteren", zei ze in 2018 op het Royal Foundation Forum, waar ook Harry en William en Catherine bij aanwezig waren.

Help mee!

Wil jij helpen om de positie van Pakistaanse vrouwen te verbeteren? Bekijk dan hier hoe je kunt doneren of op een andere manier jouw steentje kunt bijdragen.

Pakistan-drie_generaties.png
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--