Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima op bezoek bij Ethiopische bierbrouwers

15 mei 2019 · Leestijd 4 min

Koningin Máxima is dinsdag en woensdag in Ethopië voor haar werk als VN-ambassadeur op gebied van toegankelijkheid van financiële diensten. Om erachter te komen wat er in het land speelt, maakte de koningin dinsdag vanuit hoofdstad Addis Abeba een uitstapje naar bierbrouwers op het platteland.

De koningin kwam dinsdagmiddag licht gekreukeld uit haar auto na de lange rit vanuit Addis Abeba naar Debre Berhan. Maar om als VN-advocaat op het gebied van toegankelijkheid tot financiële diensten te weten wat er in het land speelt, is een uitstapje buiten de hoofdstad noodzakelijk. Máxima had daarvoor een retourtje van ruim vijf uur over. Ze sloeg de lunch daarom over. De gewoonte van koningin Máxima om bij haar VN-bezoeken een hapje in de auto te eten en zo te kunnen werken, stuitte dinsdag ook in Ethiopië op verbazing. "Eten is heel belangrijk. Daar trekken we een paar uur voor uit", vertelde de ingehuurde tolk. Koningin Máxima vindt een lange lunch zonde van haar tijd, die ze ook kan besteden aan werk.

Nederlands tintje

In het plaatsje was bierbrouwerij Habesha de eindbestemming. Het bedrijf is opgezet door 8000 Ethiopiërs en sinds 2012 doet ook een Brabants bierbedrijf uit Lieshout als groot aandeelhouder mee. Máxima was echter niet geïnteresseerd in de bierproductie maar hoe boeren worden geholpen hun gerstoogst en daarmee hun eigen leven te verbeteren. 

Zo worden ze getraind in het verbeteren van de kwaliteit van de opslag, en betere irrigatiemogelijkheden. De opbrengst per hectare en daarmee het inkomen van de boeren is daardoor spectaculair gestegen. Met soms wel 500 procent, zo kreeg Máxima te horen.

Vreemde vrouw

Die boeren vonden het maar eng, zo'n vreemde vrouw, die ze associeerden met de koningin van Sheba. De antwoorden kwamen met horten en stoten. De koningin had veel vragen. Over de wachttijden bij de bank, het gebruik van mobiele telefoon voor bankieren, de verbetering van de oogst, de extra inkomsten en de voordelen van Habesha.

Máxima kreeg ook nog een flinke bos wortels mee, die een van de boeren verbouwde. Die kon ze op haar kamer koken, grapte de koningin.

Lees verder onder de foto's.

Woensdag ontmoet koningin Máxima de nieuwe president en premier van het Oost-Afrikaanse land. Daarnaast bezoekt ze de nationale bank en het ministerie van Financiën. Haar boodschap zal zijn dat er werk aan de winkel is. Mobiel bankieren is voor Ethiopië de enige manier om binnen afzienbare tijd een groter deel van de bevolking toegang te geven tot financiële diensten. Alleen nu heeft 65 procent van de Ethiopiërs die toegang niet.

In buurland Kenia heeft inmiddels 82 procent van de bevolking toegang, in Rwanda 50 procent. Dat geeft dus al aan dat het immense Ethiopië een achterstand heeft, al is er sinds het vorige bezoek van Máxima in 2013 enige vooruitgang geboekt. "Er is wel iets veranderd, maar het gaat best langzaam", zo zei de koningin dinsdag.

Oplossingen

In Ethiopië is mobiel bankieren de sleutel is tot groei, gezien de uitgestrektheid van het land. "Je kunt niet overal banken neerzetten", aldus Máxima. Maar hiervoor zijn wel 100.000 agentschappen nodig waar mensen geld kunnen storten of ophalen. 

Ook zal Ethiopië moeten zorgen voor concurrentie op de telecommarkt, waar nu slechts één log staatsbedrijf actief is. "Een monopolie, dat werkt innovatie niet in de hand", wist ook de koningin. Daarnaast is elektriciteit een probleem: bijna 60 procent van de Ethiopiëers heeft dit niet. Daarom bezocht de koningin ook het Nederlandse BelCash, dat digitale oplossingen voor dit soort problemen biedt in bijvoorbeeld de vorm van zonnepanelen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--