Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Paul en de provincie: Flevoland (Noordoostpolder)

5 juni 2021 · Leestijd 3 min

Paul Rem, conservator van Paleis het Loo, reist voor ons stad en land af om enkele koninklijke bezoeken in de Nederlandse provincies uit te lichten. Deze week is Paul te vinden in Flevoland, in de Noordoostpolder.

Koningspaar_windpark_Flevoland.jpg

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen in 2017 een bezoek aan het Windpark. Ze poseren op de prachtige locatie.

Emmeloord

De centrale plaats van de Noordoostpolder is Emmeloord. Letterlijk. In 1949 wonen hier 8.000 tot 10.000 inwoners. Dat zijn er nu 26.000. Een 'deputatie' mag op 30 april 1956 voor Paleis Soestdijk meedoen met het defilé voor de jarige koningin Juliana.

1951

Koningin_Juliana_school_Emmeloord_1951.jpg

Eerder – in 1951 bezoeken koningin Juliana en prins Bernhard het Nieuwe Land. Het paar heeft ’s morgens aparte programma’s. De koningin bezoekt een boerderij in Ens en een lagere school in Emmeloord.

Bezoek 2013

Koningin_Maxima_provinciebezoek_2013.jpg

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima toeren in 2013 het hele land door. En tijdens het provinciebezoek aan Flevoland wordt ook Emmeloord aangedaan. De akkerbouw staat hier centraal. De koning en koningin proeven en krijgen producten mee voor thuis.

Marknesse

In Marknesse is jarenlang het ‘Waterloopkundig Laboratorium’ gevestigd. Op schaal werden hier havens en waterwegen ontworpen. De Deltawerken onder andere. In 1995 is het voorbij, maar de restanten zijn er nog: schaalmodellen van zo’n dertig waterloopkundige proefmodellen.

President van Suriname

Wanneer de president van Suriname, Johan Ferrier, in 1977 een staatsbezoek aan Nederland brengt, bezoekt hij – samen met koningin Juliana – het Waterloopkundig Laboratorium.

Nagele

Koningin_Maxima_wandeling_Nagele.jpg

Bij het streekbezoek aan Flevoland, in 2017, gaan de koning en koningin ook naar Nagele. Dit dorp is gebouwd in de jaren ’50 volgens het principe van het ‘Nieuwe bouwen’. Het werd een experiment. Zo’n 30 architecten werkten eraan. Met bekende namen als Gerrit Rietveld, Cornelis van Eesteren en Aldo van Eijk.

In het museum van Nagele, de vroegere Rooms Katholieke kerk wordt het koningspaar bijgepraat over de historie én het heden van dit dorp. Zo zijn er alleen maar platte daken en rechte lijnen. Het moest een modeldorp worden. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken ook de winkels die nieuw leven ingeblazen zijn. Even later maken ze een wandeling door Nagele.

Urk

Urk mag natuurlijk niet ontbreken bij het bezoek aan de Noordoostpolder. In de video hieronder neemt Paul er een kijkje. 

Volgende week de laatste aflevering van Paul en de provincie. Paul gaat dan naar zuidelijk Flevoland. 

Foto's: ANP / Nationaal Archief

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--