Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kleurige linten en historische ridderorden! Hoe zit het?

13 mei 2023 · Leestijd 4 min

Bij de kroning van koning Charles vorige week zagen we weer veel mantels, grootlinten en versiersels. Maar waarom droeg de ene koning wel een ordelint en de ander niet? Wij hebben het uitgezocht en leggen de regels rond de orden uit.

De aankomst van koning Willem-Alexander bij Westminster Abbey riep meteen vragen op, want hij verscheen zonder ordelint. Andere royals droegen dan weer wel een lint, onder wie koning Filip van België en koning Felipe van Spanje. Het zit zo: Willem-Alexander droeg naar de kroning een jacquet, gelegenheidskleding voor overdag. De regels rond de orden zijn duidelijk: over een jacquet draag je geen lint.

000_33EH9UF

Felipe en Filip verschenen in hun militair uniform en daarover mag dan wel weer een grootlint worden gedragen. Koning Willem-Alexander droeg geen uniform, omdat hij met zijn inhuldiging ook afstand deed van zijn militaire status. De koning behoort tot de regering en kan dus geen actief dienend militair zijn. Ook is hij niet hij de opperbevelhebber van de krijgsmacht zoals Filip en Felipe wel zijn. 

Over zijn uniform droeg koning Felipe een lichtblauw lint en een keten waaraan een ram hangt. Deze keten hoort bij de eeuwenoude Orde van het Gulden Vlies. Het symbool van de orde, een gouden ramsvacht, komt uit de mythe over Jason en de Argonauten, die een gouden ramsvacht proberen te bemachtigen. Alleen hoge edelen komen in aanmerking voor een lidmaatschap van deze prestigieuze orde. In 1985 nam de Spaanse koning Juan Carlos koningin Beatrix op in de Orde van het Gulden Vlies.

Ontwerp zonder titel
Beatrix

Koning Filip verscheen bij de kroning van Charles met een paars lint. Dit hoort bij de Leopoldsorde, de belangrijkste en hoogste onderscheiding in België. De orde werd opgericht door koning Leopold I, die in 1831 de eerste koning der Belgen werd. Koning Willem-Alexander is ook opgenomen in de Leopoldsorde. Zo droeg hij de versierselen in 2016, tijdens het staatsbezoek van koning Filip aan Nederland. Net zoals koning Filip de versierselen droeg die horen bij de hoogste onderscheiding die Nederland aan staatshoofden geeft: Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

ANP-468625385
ANP-348654565
Koning Willem-Alexander met de Leopoldsorde.

Onderscheidingen in het Verenigd Koninkrijk

De Britse royals waren bij de kroning van koning Charles in een mantel gekleed. Zo zagen we prinses Catherine in de blauwe mantel die hoort bij de Koninklijke Orde van Victoria. Deze orde is opgericht door koningin Victoria (1819-1901) en wordt alleen toegekend aan mensen die de monarch helpen in zijn of haar rol. In 2019 werd Catherine ter gelegenheid van haar achtjarig huwelijksjubileum door koningin Elizabeth benoemd tot Dame Grand Cross in de Koninklijke Orde van Victoria. Een grote eer, want het is de hoogst titel binnen de orde.

000_33EJ372
Catherine
Catherine in 2022 met het ordelint dat hoort van de Orde van Victoria.

Prins William verscheen weer in een hele andere mantel. Dat komt omdat hij lid is van de Orde van de Kousenband. Bij de versierselen van deze orde hoort een keten waaraan een ruiter hangt: symbool voor Sint Joris, die de draak verslaat.

William order of garter

Aan het ontstaan van deze orde is een grappig verhaal verbonden. Tijdens een bal zou de danspartner van koning Edward III (1312-1377) een kousenband zijn verloren. De koning zou deze hebben opgepakt, aan zijn been vastgebonden en hebben gezegd 'Honi soit qui mal y pense'. In het Nederlands vertaald: 'Schande over diegene die er kwaad van denkt'. Dit is tot op de dag van vandaag het motto van de orde. Deze ridderorde is niet uitsluitend voor mensen uit het Verenigd Koninkrijk; ook onze koning is lid van de Orde van de Kousenband.

Willem-Alexander orde van de kousenband

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--