Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De onbekende titels van de koning: Markies van Vlissingen

10 oktober 2020 · Leestijd 3 min

Willem-Alexander is niet alleen 'Koning der Nederlanden', hij is ook ‘Markies van Vlissingen: één van zijn 44 titels. Hoe komt hij aan deze naam? Historicus Simone Lamain vertelt erover in onze serie 'De onbekende titels van de koning'.

Willem van Oranje kocht de titel in 1581. Vlissingen was de eerste Zeeuwse stad die in de Tachtigjarige Oorlog de kant van de prins van Oranje koos. Als Markies van Vlissingen kon Willem van Oranje accijnzen op bier en wijn en tol op vis heffen. Maar er waren ook plichten aan verbonden: bijvoorbeeld het onderhoud aan de vesting- en havenwerken.

Willem van Oranje heeft maar drie jaar van zijn titel kunnen genieten, want in 1584 overleed hij. Na zijn dood aasde zijn tweede zoon, prins Maurits, op het markizaat. Hij zag de strategische betekenis van Vlissingen en hij zette zich in om de havens- en vestingwerken uit te breiden. In het stadhuis van Vlissingen is nog steeds een kamer waar de Markies van Vlissingen kan overnachten.

Wilhelmina

Koningin Wilhelmina bezoekt Vlissingen in 1939 voor de doop van het schip ‘Koningin Emma’. Op de werf gaat er technisch iets mis, waardoor het schip op een helling blijft steken. Na een lange tijd wachten vertrekt de koningin maar weer, zonder dat zij het schip te water heeft zien gaan.

Juliana

ANP-376473261.jpg

In 1957 brengt koningin Juliana samen met prins Bernhard een bezoek aan Vlissingen, vanwege de 350e geboortedag van Michiel Adriaenszoon de Ruyter. Het koninklijk paar woont de viering in de St. Jacobskerk bij en ten slotte legt Juliana een krans bij het monument van de zeeheld.

In 1965 opent koningin Juliana het nieuwe stadhuis van Vlissingen. Toen de koningin het gebouw verliet werd haar aandacht getrokken door een jongetje met een oranje puntmuts, dat naast de erewacht een plaatsje op het bordes had gekozen.

Beatrix

In 2010 bezoekt koningin Beatrix de Zeeuwse stad. Zij doopt het patrouilleschip 'Holland' van de Koninklijke Marine. Het schip is het eerste uit een serie van vier, dat zal worden ingezet voor de bestrijding van piraterij en drugstransporten over zee en het tegengaan van terrorismedreiging. 

Willem-Alexander

In 2017 brengt koning Willem-Alexander een werkbezoek aan Vlissingen. Hij gaat langs bij het sleep- en bergingsbedrijf Multraship Towage & Salvage.

Michiel Adriaenszoon de Ruyter

In de onderstaande video vertelt Simone Lamain meer over de beroemdste inwoner van Vlissingen: Michiel Adriaenszoon de Ruyter.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--