Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7 koninklijke vakantietips in eigen land

7 augustus 2019 · Leestijd 6 min

Het is vakantietijd, dus veel mensen trekken naar het buitenland om uit te rusten en cultuur te snuiven. Maar ook in Nederland is, zeker op koninklijk gebied, veel moois te zien.

De geschiedenis van de Oranjes gaat eeuwen terug, en is op verschillende plekken in ons land tot op de dag van vandaag te zien. Van Zeeland tot Friesland, van toren tot kasteel.

Het mooie is dat veel van deze plekken er nog zijn en u ze dus kunt bezoeken. Bekijk hieronder of er wat voor u tussen zit!

1. Kasteel van Breda

Nieuwe cadetten gooien hun petten in de lucht bij het Kasteel van Breda.
Nieuwe cadetten gooien hun petten in de lucht bij het Kasteel van Breda.

Nu is het de plek waar de Koninklijke Militaire Academie (KMA) is gevestigd, maar de beroemdste bewoner van dit kasteel was ooit Willem van Oranje.

Hij kreeg dit kasteel nadat in 1544 zijn neef prins van Oranje René van Chalon stierf, die had bepaald dat Willem hem zou opvolgen. Die gaat er uiteindelijk wonen met zijn vrouw Anna.  In de 17e eeuw verbouwt stadhouder-koning Willem III het paleis nog grondig, maar hij verblijft er niet veel. Uiteindelijk is het koning Willem I die in de 19e eeuw het kasteel aan de KMA geeft.

Omdat het paleis nog steeds militair terrein is, is het niet open voor publiek. Wel is het mogelijk om via de VVV van Breda een rondleiding te boeken om een kijkje te nemen. Ook de moeite waard om te bekijken in Breda: de Grote Kerk. Daar is de grafkelder waar onder meer René van Chalon werd bijgezet. Sinds 2014 staat er ook een standbeeld van Willem van Oranje bij het kasteel.

2. Het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden

Het stadhouderlijk hof (Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed via Wikipedia)
Het stadhouderlijk hof (Foto: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed via Wikipedia).

De eerste Oranje die het Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden woonde, was stadhouder van Friesland Willem Lodewijk (1560-1620). Het is zijn standbeeld die nu op het plein voor het gebouw prijkt. Het gebouw werd in de loop der jaren vaak verbouwd en had verschillende functies. Stadhouder Willem IV bijvoorbeeld bracht ingrijpende veranderingen aan om zijn vrouw Anna van Hannover (de dochter van de toenmalige Britse koning) een glorieus paleis te schenken. Toen stadhouder Willem V naar Den Haag vertrok, kwam het paleis leeg te staan. In de 19e eeuw werd er weer radicaal verbouwd tot wat het gebouw nu in grote lijnen is. Rond die tijd werd het paleis onder meer de verblijfplaats voor de commisaris van de koning respectievelijk koningin, en was het een verblijfplaats voor de Oranjes. Totdat koningin Juliana het pand in 1971 verkocht aan de gemeente. Sinds 1996 is het in gebruik als hotel-restaurant. Binnen herinneren schilderijen aan de geschiedenis.

Vergeet in Leeuwarden ook niet een kijkje te nemen bij het Oranjepoortje van de Grote Kerk: deze ingang werd in 1663 gebouwd voor de stadhouder en zijn familie.

3. Kasteel van Lodewijk Napoleon

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij de opening van een tentoonstelling over Koning
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij de opening van een tentoonstelling over Koning Lodewijk Napoleon in het Koninklijk Paleis op de Dam.

Koning Lodewijk Napoleon was de jongere broer van Napoleon Bonaparte, die ooit keizer van Frankrijk was. In de 19e eeuw werd hij de eerste koning van ons land. Samen met zijn vrouw Hortense woonde hij eerst op Huis ten Bosch, maar zijn artritis deed hem naar Utrecht verhuizen. 

Op de hoek van de Drift en de Wittenvrouwenstraat werd er vanaf 1807 flink doorgebouwd. De koning woonde echter maar kort in het paleis in Utrecht: de koning besloot naar het Koninklijk Paleis op de Dam te verhuizen. Intussen liet hij kasteel Amelisweerd bouwen, dat nabij Utrecht ligt. Daar verbleef hij slechts iets meer dan een week. Het gebouw is nog steeds te bezichtigen als pop-up museum.

Het paleis in het centrum van Utrecht is nu de bibliotheek van de Universiteit Utrecht. 

4. Het Amstelhotel in Amsterdam

zilverenhuwelijkjulianabernhard.jpg

In Amsterdam is natuurlijk het Paleis op de Dam een bekende koninklijke plek. Maar ook het Amstelhotel is een plek die met de Oranjes verbonden is. In 1948 verbleven de koninklijke gasten uit binnen-en buitenland die aanwezig waren bij de inhuldiging. In 1962 vond het 25-jarig huwelijksfeest er plaats 

Welke koninklijke gast langer geleden verbleef in het Amstelhotel, was keizerin Sissi van Oostenrijik. Zij kwam er speciaal naartoe om zich te laten behandelen door dokter Mezger. Sissi is een vrouw die veel lijnt, maar daardoor ook veel te veel gewicht is verloren. In het hotel komen nog meer koninklijke gasten voor een behandeling, zoals de koningin van Roemenië en de koningin van Zweden met haar zoon.

5. Buren

Prinses Beatrix in 2013, bij het 400-jarig bestaan van het Weeshuis in Buren.
Prinses Beatrix in 2013, bij het 400-jarig bestaan van het Weeshuis in Buren.

Deze plaats noemt zich zelfs Oranjestad en is daarmee de koninklijke plek bij uitstek: Buren. In deze plaats in de Betuwe trouwden in 1551 Willem van Oranje en Anna van Buren, de dochter van Maximiliaan van Egmond, graaf van Buren. Veel familieleden van Willem van Oranje kwamen vanuit de Dillenburg in het huidige Duitsland over om het feest op het kasteel mee te vieren. Nog steeds komt de naam Van Buren voor binnen ons koningshuis: koning Willem-Alexander is graaf van Buren. Een titel die hij in het verleden (net als zijn voorgangers) gebruikte om incognito te blijven, bijvoorbeeld toen hij in 1986 als W.A. van Buren de Elfstedentocht reed.

Helaas is het kasteel niet meer te bezichtigen, alleen de binnenplaats. De stadspoort uit de tijd van Willem van Oranje is er nog wel, net als het weeshuis dat Maria, de dochter van Willem van Oranje en Anna van Buren, oprichtte. In het Oranjemuseum in Buren is een maquette te zien om zo een beeld te krijgen hoe het kasteel eruit moet hebben gezien. 

6. Museum Swaenstyn in Voorburg

Museum Swaenstyn in Voorburg (foto: M.M.M. Minderhoud via Wikipedia)
Museum Swaenstyn in Voorburg (foto: M.M.M. Minderhoud via Wikipedia).

In 1848 kocht prinses Marianne (het zusje van koning Willem II) Rusthof, een buitenplaats in Voorburg. Ze ging er wonen vanwege het slechte huwelijk met haar man, Albert van Pruisen. In Voorburg kreeg ze nauw contact met haar koetsier, Johannes van Rossem. De twee kregen een relatie, waaruit een zoon volgde. Het zorgde ervoor dat ze geen contact meer had met haar familie. Ze stierf in 1883 in Erbach, en werd begraven in hetzelfde graf als Van Rossum.

Van Rusthof is bijna niets meer over, alleen de orangerie. Wel is in Voorburg in Museum Swaenstyn een Prinses Marianne-kamer ingericht, waar verschillende spullen van haar te bezichtigen zijn.

Bekijk hier een item van Blauw Bloed over prinses Marianne.

7. Oranjes in Veere

De Campveerse Toren in Veere.
De Campveerse Toren in Veere.

Veere is net als Buren een plek die nauw is verbonden met de Oranjes. Willem van Oranje trouwde op 12 juni 1575 met Charlotte de Bourbon. Het is een misverstand dat het huwelijksdiner in de Campveerse Toren in Veere werd genuttigd, want het feest werd voortgezet in Dordrecht. Wel heeft Willem van Oranje kort erna gegeten in de Campveerse Toren, namelijk op 21 juni. Waarschijnlijk was dit op uitnodiging van het stadsbestuur om hem te feliciteren met zijn huwelijk.

In 1585 werd Willem van Oranje de markies van Veere, een titel die de koning nu nog steeds mag voeren. En in 1981 koos de kersverse koningin Beatrix ervoor om haar eerste Koninginnedag in Veere te vieren.

Foto's: ANP

Foto Stadhouderlijk Hof: J.P. de Koning/Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via WikimediaCommons

Foto Museum Swaenstyn: M.M.M. Minderhoud CC BY-SA 3.0 via WikimediaCommons

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--