Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Feest in Noorwegen: Prins Haakon 48 jaar!

20 juli 2021 · Leestijd 2 min

Op het paleis in Noorwegen kunnen de slingers uit, want kroonprins Haakon is vandaag jarig! Hij is 48 jaar geworden.

Prins Haakon wordt geboren op 20 juli 1973 in Oslo als zoon van koning Harald en koningin Sonja. Haakon heeft een oudere zus, prinses Märtha Louise (1971). Omdat zij voor 1990 zijn geboren, wordt niet Märtha-Louise als oudste dochter troonopvolger maar Haakon. Pas in 1990 veranderde de wet en nu mogen ook vrouwen op de troon. De peetouders van prins Haakon zijn: zijn opa koning Olav V van Noorwegen, zijn tante prinses Astrid van Noorwegen, prins Carl van Zweden, koning Carl Gustaf van Zweden, koningin Margrethe van Denemarken en prinses Anne van Groot-Brittannië.

Haakon verlooft zich op 1 december 2000 met Mette-Marit Tjessem Høiby. Op 25 augustus 2001 trouwen ze in de Domkirke in Oslo. Het paar heeft samen twee kinderen: prinses Ingrid Alexandra (2004) en prins Sverre Magnus (2005). Mette-Marit heeft uit een eerdere relatie nog een zoon, Marius Borg Høiby (1997).

Haakon is een echt watermens, regelmatig zien we foto's van hem op de surfplank. Ook voor de VN houdt hij zich bezig met watermanagement wereldwijd. 

Het Noorse hof deelde vandaag deze leuke foto's van de prins. Later deelde ook zijn vrouw Mette-Marit een lieve foto met het gezin. Een fijne verjaardag gewenst!

Uit de oude doos

Omdat prins Haakon jarig is, blikken we ook nog terug op een paar oude foto's!

Foto's: Det Konglige Hoff/ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--