Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Foto's: Harald en Sonja 50 jaar getrouwd

29 augustus 2018 · Leestijd 3 min

Koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen vieren woensdag hun gouden huwelijk. Het is vijftig jaar geleden dat Harald en Sonja elkaar het ja-woord gaven in de Domkerk van Oslo. De jaren tot aan het huwelijk waren niet gemakkelijk voor Harald en Sonja. Koning Olaf, de vader van Harald, stond niet achter een huwelijk met een burgermeisje.

Het liefdesverhaal van Harald en Sonja is één van de meest romantische van alle koninklijke liefdes.

Harald en Sonja leerden elkaar in 1959 kennen op het feestje van een vriend. Het was liefde op het eerste gezicht. Harald viel als een blok voor haar bruine ogen.  

Harald en Sonja moeten hun relatie maar liefst negen jaar geheim moeten houden. De vader van de Noorse kroonprins, koning Olaf V, wilde niet dat zijn zoon in het huwelijk trad met een burgermeisje. Na negen jaar dreigde de kroonprins de troon te zullen opgeven, of nooit te zullen trouwen als zijn vader zijn keuze niet aanvaardde. De regering en het parlement van Noorwegen vreesden een einde van de monarchie.

Uiteindelijk zwichtte vader Olaf. Hij gaf toestemming en begeleidde Sonja naar het altaar. Sonja had in 1959 haar vader verloren. Op 29 augustus 1968 trouwde Harald met Sonja in de Domkerk van Oslo.

Deur op een kier

Af en toe bezweek de relatie ook onder de druk, maar Sonja's moeder bood beiden veel steun, zo vertelde het koningspaar. "Ze was een wijze vrouw”, zei Sonja, die hoopt iets van haar moeders kracht in haar genen te hebben. Harald voelde zich in die tijd schuldig. Hij was zich bewust van zijn plichten als kroonprins, maar wilde toch zijn hart volgen ondanks het verzet in paleis en samenleving.

"Ik dacht dat tijd in ons voordeel zou zijn, maar ik wist niet hoeveel tijd we hadden”, aldus koning Harald, die ook in andere monarchieën zag dat de deur op een kier ging voor een burgerlijke partner. In Nederland bijvoorbeeld, waar prinses Margriet in 1967 trouwde met Pieter van Vollenhoven, en in Denemarken waar kroonprinses Margrethe niet met een prins huwde, maar met een Franse graaf.

Opa en oma

Koning Harald en koningin Sonja hebben twee kinderen en vijf kleinkinderen. Hun zoon kroonprins Haakon (45) trouwde in 2001 met Mette-Marit. Zij kregen twee kinderen, prinses Ingrid Alexandra (14) en prins Sverre Magnus (12). Dochter Märtha Louise (46) trouwde in 2002 met Ari Behn. Zij kregen drie dochters, Maud Angelica (15), Leah Isadora (13) en Emma Tallulah (9). In 2016 zijn Märtha Louise en Ari gescheiden.

Hoe wordt het gevierd?

Koning Harald en koningin Sonja hebben een feest georganiseerd in de kathedraal van Oslo. Het koningspaar nodigt tweehonderd mensen uit. Na de oproep hebben meer dan 3500 Noren laten weten dat zij graag feest willen vieren met Harald en Sonja. Via het hof laten Harald en Sonja weten het "ongelooflijk leuk" vinden dat er zo veel animo is voor het huwelijksfeest. De tweehonderd mensen die al eerste reageerden, krijgen een uitnodiging. De overige geïnteresseerden kunnen de feestavond thuis volgen, de Noorse omroep NRK zendt het feest live uit.

Harald en Sonja lieten eerder weten hun gouden bruiloft in kleine kring te vieren, omdat ze de afgelopen twee jaar al genoeg gefeest hadden. In 2016 is uitgebreid stilgestaan bij het zilveren regeringsjubileum en vorig jaar zijn tal van festiviteiten georganiseerd ter gelegenheid van de tachtigste verjaardagen van koning en koningin.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--