Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Summer of love: Prins Haakon en prinses Mette-Marit

25 augustus 2021 · Leestijd 5 min

Het is zomer, dus het seizoen van de liefde! Vandaar deze serie 'Summer of love' met de mooiste koninklijke liefdesverhaal. Vandaag sluiten we af met het liefdesverhaal van de Noorse prins Haakon en prinses Mette-Marit.

Haakon-mette-marit-interview.jpg

Prins Haakon ontmoet Mette Marit Høiby in 1999 voor het eerst op Quart Festival, het grootste muziekfestival van Noorwegen. Mette-Marit is dan al moeder van een zoon, Marius Borg Høiby. Hij wordt geboren op 13 januari 1997 uit een eerdere relatie.  

Mette-Marit werkt destijds als serveerster en leeft naar eigen zeggen een ‘leven van rock en roll’. Dat leven komt onder een vergrootglas te liggen als Haakon en Mette-Marit op 1 december 2000 hun verloving bekendmaken. “We zijn nu één jaar en één week samen en hebben besloten dat we onze levens willen delen”, aldus Mette-Marit in het verlovingsinterview.  

De verlovingsring heeft veel koninklijke historie. Het is de robijnen ring die Haakon’s grootvader, koning Olav, destijds aan zijn verloofde Martha geeft. Ook koning Harald, Haakon’s vader, gebruikt hem als verlovingsring als hij op zijn knieën ging voor koningin Sonja. 

 Er volgt veel kritiek na de verlovingsaankondiging en er ontstaat een discussie over de geschiktheid van Mette-Marit als toekomstig kroonprinses. Sommige mensen beweren zelfs dat het einde van de monarchie nabij is. Mette-Marit heeft geen opleiding afgerond, is een alleenstaande moeder en heeft een verleden met drugs. Bovendien heeft ze een kind met iemand die veroordeeld is voor drugsmisdaad. Daarnaast vinden sommigen haar te ‘gewoontjes’ en heeft ze een naam die niet koninklijk genoeg zou zijn. ‘Nog gewoner dan Assepoester’, aldus de Noorse pers. Boze tongen beweren zelfs dat Haakon zélf te gewoon geworden is. 

Om het nog erger te maken gaat het stel voor het huwelijk samenwonen, wat geheel ingaat tegen de regels van de conservatieve kerk van Noorwegen. De populariteit van het Noorse koningshuis bereikt destijds een historisch dieptepunt. Uit cijfers blijkt dat veel Noren geen probleem hebben met het samenwonen van het stel, maar wel een probleem hebben met het voormalige drugsgebruik van de verloofde van de kroonprins. Er gaan stemmen op dat Haakon afstand moet doen van zijn plek in de lijn van opvolging. Maar Haakon is overtuigd van hun liefde en houdt zijn poot stijf. 

De moeder van Mette-Marit uit ook haar twijfels als zij een interview geeft aan een Noorse krant, “Dat ze op een dag zouden trouwen was ondenkbaar. Mette-Marit heeft immers de kleine Marius en bovendien is ze maar een gewoon meisje'', zegt ze. De ouders van de prins, koning Harald en koningin Sonja, kunnen op hun eigen manier sympathiseren met hun zoon. Zelf hebben zij bijna tien jaar moeten wachten om te mogen trouwen. Hoewel Harald en Sonja niet bepaald blij zijn met de keuze, blijven zij hun zoon toch steunen.  

Het hof probeert op de kritiek in te spelen door onder andere een foto naar buiten te brengen van ‘oma’ koningin Sonja die met de kleine Marius speelt, terwijl de rest van de familie vertederd toekijkt. 

Haakon_mettemarit_verkering.jpg

Een week voor de bruiloft spreekt Mette-Merit, met tranen in haar ogen en gezakte schouders, in een persconferentie over haar verleden met drugs en overmatig feesten. “Ik ben over grenzen gegaan en heb daar spijt van. Ik zou van deze gelegenheid gebruik willen maken om te zeggen dat ik drugs veroordeel. Ik hoop dat ik het in het vervolg kan vermijden om over mijn verleden te praten en ik hoop dat de pers deze wens zal respecteren”, aldus Mette-Marit. De publieke opinie reageert zeer positief op de woorden van de toekomstige prinses. 

Drie dagen voor de bruiloft volgt nog een kleine persconferentie van prins Haakon, die zijn familie en de Noorse bevolking bedankt voor alle steun. 

Kroonprins Haakon trouwt op 25 augustus 2001 in de kathedraal van Oslo met zijn grote liefde Mette-Marit. De bruid draagt een minimalistische trouwjurk met lange mouwen gemaakt van witte zijden crêpe met een 6 meter lange sluier. Mette-Marit heeft de jurk zelf, met hulp van de Noorse modeontwerper Ove Harder Finseth en naaister Anna Bratland ontworpen.  

Na haar huwelijk krijgt Mette-Marit de titel kroonprinses van Noorwegen. Het paar gaat wonen op het landgoed Skaugum, samen met Marius, het zoontje van Mette-Marit.  

In haar jaren als kroonprinses laat Mette-Marit aan Noorwegen zien wat ze in huis heeft en neemt ze alle, voor zover die er nog waren, twijfels weg. Zo maakt ze alsnog een opleiding af en zet ze zich in als ambassadeur voor verschilleden goede doelen en de Verenigde Naties. 

Haakon en Mette-Marit krijgen twee kinderen, de toekomstige koningin prinses Ingrid-Alexandra in 2004 en prins Sverre Magnus in 2005.

Tijdens het interview dat het stel in 2011 gaf ter ere van hun 10-jarige jubileum stelt prins Haakon:  “Het beeld dat mensen van jou hebben is meer veranderd dan jij zelf bent.” 

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--