Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kijk! Máxima bij de traditionele Nieuwjaarsontvangst

6 januari 2022 · Leestijd 5 min

Voor het tweede jaar op rij zullen de traditionele Nieuwjaarsontvangsten in het Koninklijk Paleis Amsterdam niet doorgaan. Vorige maand maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat het koningspaar van de bijeenkomsten afziet vanwege de coronamaatregelen. Daarom op deze januaridag een terugblik op de afgelopen jaren!

De traditionele Nieuwjaarsontvangst wordt traditiegetrouw gehouden in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. De receptie bestaat uit twee dagen: op de eerste dag, meestal een dinsdag, ontvangen de koning en koningin politici, bestuurders en mensen die de Nederlandse samenleving vertegenwoordigen. Dat houdt meestal heel wat handen schudden in... Vaak zijn het namelijk honderden gasten.

Sinds het aantreden van Willem-Alexander zet hij bij de jaarlijkse receptie de schijnwerper op een bepaalde beroepsgroep. Zo kwamen in voorgaande jaren onder meer het onderwijs, de thuiszorg en de politie aan bod. De koning geeft bij de jaarlijkse gelegenheid ook een toespraak.

Op woensdag volgt er dan nog een receptie voor het corps diplomatique en vertegenwoordigers van internationale organisaties. Bij de recepties in het paleis zijn doorgaans ook prinses Beatrix, prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven van de partij.

2002

In 2002, slechts een paar weken voor haar huwelijk in de Grote Kerk om de hoek, is Máxima Zorreguieta voor het eerst aanwezig bij de Nieuwjaarsontvangst in Amsterdam.

Amalia mag mee

In 2004 neemt Máxima een bijzondere gast mee... Bij aankomst verschijnt de prinses met haar pasgeboren dochter. Prinses Amalia wordt in een autostoeltje naar binnen gedragen door een kindermeisje.

Een beetje anders

nieuwjaarsreceptie_2006.jpg

De Nieuwjaarsontvangst ziet er in 2006 een beetje anders uit. Ten eerste ontbreekt koningin Beatrix die herstellende is van een knieoperatie en longontsteking. Toenmalig kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima nemen dus voor het eerst de honneurs waar. Daarnaast worden de gasten niet traditiegetrouw ontvangen in Amsterdam maar wordt er uitgeweken naar Paleis Noordeinde in Den Haag, omdat het Koninklijk Paleis op de Dam wordt gerestaureerd.

Een bekende mantel

In 2007 verschijnt Máxima in een mantel die we in 2017 weer terugzien als Willem-Alexander zijn vijftigste verjaardag viert. De RVD deelde foto's van het gezin van de koning en wie schitterde daar in de mantel? Prinses Amalia!

Sneeuw

In 2013, de laatste keer voor Willem-Alexander en Máxima als prins en prinses, sneeuwt het bij aankomst. Het zorgt voor plaatjes die net wat magischer zijn dan anders! Helaas (of gelukkig) bleef de sneeuw niet liggen. Op woensdag was er niets meer van over.

Verboden terrein voor de pers

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De pers kreeg bij Beatrix geen toegang tot het paleis tijdens de nieuwjaarsreceptie. Willem-Alexander heeft daar helaas geen verandering in gebracht... Wel publiceerde de RVD in 2014 zelf een video van het evenement. De video werd alleen niet zo goed ontvangen... Verschillende verslaggevers bestempelden het filmpje als 'koninklijke censuur' en we hebben er sindsdien ook geen meer gezien. In plaats daarvan geeft de RVD de pers ieder jaar ruw materiaal. 

Bekijk de video hieronder terug. 

2015

In 2015 staat de receptie in het teken van de terreurdaden in Parijs die slechts een week eerder hadden plaatsgevonden. Willem-Alexander noemt het in zijn toespraak "een rechtstreekse aanval op onze vrijheid, die ons allemaal raakt".

De koning noemt het van het grootste belang dat iedereen "de waarden die de basis vormen van de samenleving", blijft uitdragen.

2016

In 2016 worden er op de dinsdag specifiek vertegenwoordigers uitgenodigd van organisaties die werken in de thuiszorg of in hun werk betrokken zijn bij de transitie van de thuiszorg. Máxima kiest op dinsdag voor een mooie geruite mantel en op woensdag draagt de koningin een oranje jurk, die we in 2020 weer terugzien tijdens een bezoek aan de SER.

Lady in red

In 2017 gaat op dinsdag de aandacht uit naar leerkrachten en bestuurders uit het primair en voortgezet onderwijs. Op woensdag kiest de koningin voor een van haar favoriete kleuren... rood!

Casual wednesday

In 2018 schittert Máxima op de dinsdag wederom in een prachtig rode look. De rode mantel droeg ze al eens eerder, tijdens het streekbezoek aan Eemland. Voor de receptie voor het corps diplomatique arriveren Willem-Alexander en Máxima op woensdag echter in opvallende outfits... Het koningspaar besluit zich die dag voor de verandering pas op het paleis om te kleden en verschijnt daarom in een casual look.

Business as usual

In 2019 is het weer business as usual voor Willem-Alexander en Máxima. Op dinsdag en woensdag zijn ze weer van de partij bij de Nieuwjaarsontvangst. Op de eerste dag zijn er specifiek vertegenwoordigers van de Nederlandse maakindustrie uitgenodigd. 

Stilte voor de storm

De Nieuwjaarsontvangsten van 2020 zijn vooralsnog de laatst gehouden recepties. Niet veel weken later zet Covid-19 de koninklijke agenda op zijn kop. 

Foto's: ANP / RVD

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--