Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Summer of love: Koning Felipe en koningin Letizia

1 augustus 2021 · Leestijd 6 min

Het is zomer, het seizoen van de liefde! In onze serie 'Summer of love' vertellen we je de mooiste koninklijke liefdesverhalen. Vandaag: koning Felipe en koningin Letizia van Spanje.

Er was ongetwijfeld genoeg te zien bij het El Pardo Paleis in Madrid, op die oktoberdag in 2014. Want mevrouw Bachelet, de nieuwe president van Chili, was in aantocht. Maar gastheer en– vrouw koning Felipe en koningin Letizia hadden alleen oog voor elkaar. Ze wisselden liefdevolle blikken uit en volgens oplettende toeschouwers bleven ze dat doen, ook lang nadat het Chileense staatshoofd was gearriveerd. Typisch Felipe en Letizia.

Letizia-Felipe.jpg

Waar het allemaal begon

Voor de start van de romance tussen de huidige Spaanse koning en koningin moeten we terug naar 2002. Letizia Ortiz Rocasolano is verslaggeefster en presentatrice van het avondjournaal van de staatszender TVE (zeg maar wat toen onze Sacha de Boer was). In vrijwel alle Spaanse huiskamers is ze een bekend gezicht door haar verslaggeving van grote historische gebeurtenissen. Ze verslaat bij voorbeeld live de nasleep van ‘9/11’ en wint een onderscheiding voor de beste Spaanse journalist onder de 30. Ook privé heeft ze dan al het nodige meegemaakt: een huwelijk met een leraar eindigde na een jaar in een scheiding.

Dan ontmoet ze, tijdens een diner bij een collega, de troonopvolger. Misschien sloeg daar de bliksem in, of wellicht gebeurde dat bij een andere gelegenheid – toen Letizia verslag deed van een olieramp en daar de prins ontmoette, maar in ieder geval verliezen de twee elkaar niet meer uit het oog. Ze weten hun prille relatie een paar maanden lang buiten de pers te houden en daarbij komt hun beider rol goed van pas: er zijn evenementen waar ze allebei aanwezig zijn – hij om een toespraak te houden, zij om verslag te doen – en elkaar formeel begroeten zonder blijk te geven van hechtere banden. En daarmee toch tonen dat ze goed kunnen acteren!

Huwelijksreis-Felipe-Letizia.jpg

Fotomodel

In november wordt, tot veler verrassing (de geruchtenmachine was nog maar net goed en wel aan het draaien), de verloving aangekondigd tussen de toekomstige Spaanse koning en Letizia Ortiz, dan respectievelijk 35 en 31. Een burgermeisje, en daarmee is de verloving ook een breuk met de traditie. Een burgermeisje van eenvoudige komaf zelfs, ondanks haar status van nationaal tv-gezicht. Niettemin hebben koning Juan Carlos en koningin Sofia hun toestemming gegeven. Zelfs het feit dat Letizia eerder getrouwd is geweest, is geen belemmering. Het eerste huwelijk was namelijk niet kerkelijk ingezegend, dus dat maakt hertrouwen ook een stuk makkelijker. Felipe is zelf ook niet blanco op relationeel gebied; hij heeft een jarenlange affaire met een Noors fotomodel achter de rug. Deze Eva Sannum had ooit lingerie geshowd en dat helpt ook niet echt mee om een plek naast de Spaanse troon te veroveren. En wat Letizia’s status van burgermeisje betreft: grappig genoeg wordt Felipe ook wel de ‘burgerprins’ genoemd. Hij bezocht normale scholen, volgde een universitaire opleiding en had ‘gewone’ vrienden.

Letizia geeft uiteraard haar baan op, en vindt zichzelf terug in een heel andere rol. Dat wordt onder meer haarscherp duidelijk na de aanslagen bij het treinstation in maart 2004, twee maanden voor de bruiloft: in plaats van met een microfoon en cameraploeg de straat op te gaan – wat normaliter haar taak zou zijn – bezoekt ze samen met haar verloofde de gewonden en spreekt ze troostende woorden tot de nabestaanden.

Letizia-Felipe-Leonor-Sofia.jpg

Eieren

De bruiloft, in mei 2004, is een feest dat klinkt als een klok en dat qua omvang en aantal gasten in de buurt komt van het huwelijk van Charles en Diana. Zo’n veertig vorstenhuizen zijn vertegenwoordigd. De pers registreert teleurgesteld wat ingehouden kusjes en constateert vervolgens dat de passie er niet bepaald vanaf spat. Of het door de spanning komt of niet, Letizia maakt een vermanend gebaar naar haar man als deze, wellicht ook door de spanning, het bruidsboeket verkeerd neerlegt. Het zijn dus net mensen, zou een logische verklaring kunnen zijn. Maar het Spaanse publiek blijft nog lang gniffelen om deze ‘faux pas’.

De regen die op de huwelijksdag met bakken uit de hemel valt, verhoogt de passie ook niet. En dat terwijl de koninklijke familie een dag voor de bruiloft nog eieren heeft geofferd aan de heilige Clara, een ritueel om verzekerd te zijn van mooi weer op de grote dag.

In mei 2005 maken maken Felipe en Letizia bekend dat ze hun eerste kind verwachten. Er was al vaak belangstellend geïnformeerd naar de komst van een baby, en zelfs driftig gespeculeerd over medische problemen. Een Nederlandse krant noteert in alle ernst: “Dat de zwangerschap op zich liet wachten is volgens kringen rond het koningshuis een bewuste keuze geweest van het paar.” Let wel: op de dag dat bekend wordt gemaakt dat Letizia drie maanden zwanger is, is het paar nog geen jaar getrouwd.

Groot is de euforie wanneer op 31 oktober 2005 dochter Leonor wordt geboren. Als haar ouders de baby volgens eeuwenoude traditie opdragen aan Maria, in de Onze Lieve Vrouw van Atocha-basiliek in Madrid, lopen de straten vol.

Kus-Felipe-Letizia.jpg

Pindakaas-ijs

Het gezin is inmiddels uitgebreid met een tweede dochter, Sofía. Voor zover dat binnen de koninklijke setting mogelijk is proberen de Borbóns een normaal leven te leiden, al kan het enkele feit dat Felipe en Letizia soms hun kinderen naar school brengen bezwaarlijk als bewijs dienen dat ze zo gewoontjes zijn. Letizia heeft haar baan als journalist moeten opgeven, maar ze houdt nog steeds het nieuws bij en ze probeert gesprekken te leiden tussen de pers en de leden van de koninklijke familie. Haar nieuwe rol vervult ze met verve, en ze is tegelijkertijd een elegant uithangbord voor Spaanse ontwerpers. Haar voorkeur voor de eigen mode-industrie steekt ze namelijk niet onder stoelen of banken.

En nee, we gaan het nu eens niet over haar gewicht hebben. Al is het de moeite waard om na te gaan wat er klopt van het gerucht dat ze verslingerd is aan pindakaas-ijs. Dat zou, in combinatie met haar profiel, een prestatie van formaat genoemd mogen worden.

In de zomer kunnen we ook altijd genieten van mooie kiekjes van Felipe en Letizia met hun kinderen. En ook daar is altijd weer te zien hoe gelukkig de twee nog steeds samen zijn!

Tekst: Anneke Verhoeven
Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--