Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het verhaal achter deze ‘Nederlandse’ tiara van koningin Mary

20 mei 2024 · Leestijd 3 min

Vorige week brachten koning Frederik en koningin Mary een staatsbezoek aan Noorwegen. Tijdens het bijbehorende staatsbanket droeg koningin Mary een historisch pareldiadeem die in de 19e eeuw gemaakt is voor een Nederlandse prinses. Lees verder voor de historie van dit juweel.

De Deense 'Pearl Poiré Tiara' heeft een Nederlands randje. Koningin Margrethe heeft de tiara veelvuldig gedragen tijdens haar regeerperiode. Nu koning Frederik op de troon zit, behoort hij tot de mogelijkheden voor de huidige koningin van Denemarken: Mary. Zij droeg de tiara voor het eerst tijdens het staatsbanket in Oslo.

Prinses Louise der Nederlanden

Voor de historie van dit juweel gaan we terug naar de 19e eeuw. De tiara wordt gemaakt als huwelijkscadeau voor prinses Louise der Nederlanden (1808-1870). Louise wordt geboren in Duitsland, als de dochter van de toenmalige Pruisische koning Frederik Willem III. Ze trouwt in 1825 met haar neef prins Willem Frederik van Oranje-Nassau, de tweede zoon van koning Willem I en de broer van Willem II. Hierdoor wordt zij ineens een Nederlandse prinses.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De overtocht naar Denemarken

De kleindochter van prinses Louise, Louise Josephine Eugenie van Zweden (1851-1926), trouwt in 1869 met de latere koning Frederik VIII van Denemarken. Deze Louise, in Zweden en Denemarken beter bekend als Lovisa, neemt de tiara na haar huwelijk mee naar Denemarken. Lovisa's zoon Christiaan X is koningin Margrethe's grootvader.

Lees verder onder de foto.

Koningin_Margrethe_van_Denemarken_2020.jpg
Op dit staatsieportret van koningin Margrethe in 2020, draagt de Deense koningin de hele set.

Pearl Poiré Tiara

De tiara, gemaakt van diamanten en achttien parels, is onderdeel van een set genaamd de Pearl Poiré set, oftewel de ‘perenparelset'. Deze set bestaat uit een diadeem, halssnoer, oorbellen en broche. Op het staatsportret draagt koningin Margrethe alle vier.

Lees verder onder de foto.

Margrethe's draagt de Perlepoir-set in haar eerste staatsportret uit 1972.
Margrethe's draagt de Perlepoir-set in haar eerste staatsportret uit 1972.

Koningin Margrethe heeft de tiara eerder op officiële galaportretten gedragen. Zoals op het portret uit 2012, en in haar allereerste staatsportret als kersverse koningin van Denemarken in 1972.

Lees verder onder de foto.

Margrethe draagt het diadeem in 2012.
Margrethe draagt haar favoriete diadeem in 2012.

De Pearl Poiré Tiara is ook te herkennen van het staatsbanket dat gehouden werd ter ere van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Denemarken in 2015. Máxima droeg toen voor het eerst haar bekende saffieren inhuldigingsdiadeem mét de diamanten top. Koning Willem-Alexander is koningin Margrethe’s petekind en de banden tussen de koningshuizen zijn sterk.

Lees verder onder de foto.

ANP-331867036.jpg

Ook voor de tijd van koningin Margrethe werd de tiara gedragen aan het Deense hof. Koningin Ingrid (1910-2000) droeg de tiara op een staatsieportret met haar echtgenoot in 1960.

Lees verder onder de foto.

Staatsportret van koning Frederik IX en koningin Ingrid uit 1960.
Staatsportret van koning Frederik IX en koningin Ingrid uit 1960.

Koningin Alexandrine (1879-1952) droeg de oorbellen, halssnoer en het diadeem op de foto die in 1929 gemaakt werd ter ere van haar 50ste verjaardag. Koningin Alexandrine was de grootmoeder van koningin Margrethe.

Lees verder onder de foto.

Koningin Alexandrine in 1929.
Koningin Alexandrine in 1929.

De Pearl Poiré Tiara anno 2024

In 2024 wordt de Pearl Poiré Tiara gedragen door de huidige koningin van Denemarken, koningin Mary. Zij kan kiezen uit prachtige juwelen uit de Deense schatkamer. Zo stond de koningin met de diamanten smaragden parure op haar eerste portretfoto. Maar ook de robijnen tiara is erg geliefd bij koningin Mary.

mary_harald
Een onderonsje tussen koningin Mary en koning Harald.

Foto's: @detdanskekongehus / ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--