Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning Frederik en koningin Mary stralen tijdens staatsbanket op 20e huwelijksdag

15 mei 2024 · Leestijd 3 min

Koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen zijn dinsdagavond gastheer en gastvrouw van een glamoureus staatsbanket op het Koninklijk Paleis in Oslo. Te gast zijn koning Frederik en koningin Mary van Denemarken die Noorwegen aandoen voor een officieel staatsbezoek. Extra bijzonder: het staatsbezoek vindt plaats op de twintigste trouwdag van Frederik en Mary.

Voor Frederik en Mary is dit het tweede staatsbanket als koning en koningin van Denemarken. Vorige week maakte het echtpaar hun debuut op het staatsbanket in Zweden. Vanavond is het wederom tijd voor een hoop glitter en glamour. Op beelden is te zien hoe het Deense koningspaar vertrekt naar het paleis in Oslo.

Lees verder onder de video.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Staatsbanket in Oslo

De eerste dag van het staatsbezoek wordt traditiegetrouw afgesloten met een staatsbanket. Op het Koninklijk Paleis in Oslo dineren koning Frederik en koningin Mary met leden van de Noorse koninklijke familie. Naast koning Harald en koningin Sonja, schuiven ook kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit aan. Evenals prinses Astrid, de zus van koning Harald.

Lees verder onder de foto's.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Warme woorden van koning Harald

Tijdens een toespraak staat koning Harald stil bij de trouwdag van het Deense koningspaar. Koning Frederik en koningin Mary hebben elkaar precies twintig jaar geleden het jawoord gegeven. "Wij vinden het ontzettend leuk dat jullie ervoor hebben gekozen om vanavond jullie trouwdag hier bij ons te vieren", zo zegt Harald bij het galadiner. "Gedurende deze jaren hebben jullie samen vier prachtige kinderen grootgebracht", vervolgt de koning. "De koningin en ik zijn dankbaar dat de nauwe familie- en vriendschapsbanden tussen onze twee families ook door nieuwe generaties heen worden voortgezet. Het betekent veel voor ons allemaal."

Lees verder onder de foto's.

frederik_mary_noorwegen
Koning Harald en koningin Mary zijn klaar voor het staatsbanket. Op de achtergrond volgen koning Frederik en koningin Sonja.
mary_harald
Een onderonsje tussen koningin Mary en koning Harald.
frederik_mary_noorwegen
Koning Frederik en koningin Mary wisselen een liefdevolle blik uit tijdens de toespraak van koning Harald.
frederik_mary_noorwegen
Ook koning Frederik houdt een toespraak.

Koningin Mary draagt vermaakte jurk

Koningin Mary kiest tijdens het staatsbanket voor een lichtblauwe vermaakte avondjurk. Ze droeg de japon eerder in 2015, op de bruiloft van de Zweedse prins Carl Philip en prinses Sofia. De Deense koningin heeft een zuinige kledingstijl en laat vaker jurken vermaken. In Zweden wist Mary vorige week een 'oude' galajurk voor de vierde keer een nieuw leven in te blazen.

mary_frederik_2015
Frederik en Mary op de huwelijksdag van prins Carl Philip en prinses Sofia (2015).

Mode kroonprinses Mette-Marit

Ook kroonprinses Mette-Marit verschijnt dinsdagavond in een eerder gedragen ontwerp. Net als koningin Mary droeg ze haar outfit eerder tijdens het huwelijk van prins Carl Philip en prinses Sofia. We weten niet of de dames hun kledingkeuze afgesproken hebben, of dat het puur toeval is. Kroonprinses Mette-Marit heeft de gebloemde rok overigens een ander uiterlijk gegeven, want ze draagt ‘m tijdens het staatsbanket met een witte top. 

mette-marit_haakon_2015
Kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit op het huwelijk van prins Carl Philip en prinses Sofia.

Koningin Sonja kiest tijdens het staatsbanket voor een gekleurde avondjurk die al een tijdje in haar kledingkast hangt. Ze droeg de zalmroze japon eerder naar de bruiloft van kroonprinses en prins Daniel in 2010.

sonja_harald_2010
Koning Harald en koningin Sonja tijdens de bruiloft van kroonprinses Victoria en prins Daniel (2010).

Foto's: ANP

Geschreven door

Renée Prenger

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--