Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Prins Henrik 'uiterst verbitterde man'

4 augustus 2017 · Leestijd 4 min

De Deense prins Henrik heeft voor een enorme schok gezorgd met zijn besluit af te zien van een laatste rustplaats in de kathedraal van Roskilde, de traditionele grafkerk van de Deense koninklijke familie. Op sociale media en op de websites van Deense media stroomden donderdag na de bekendmaking vele duizenden reacties binnen.

Henriks beslissing is een wraakactie, al formuleerde paleiswoordvoerder Lene Balleby het iets diplomatieker. De voormalige prins-gemaal klaagde jarenlang over zijn achtergestelde positie in het Deense koningshuis. "Die onvrede is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Voor de prins is het besluit niet naast de koningin te worden begraven het logische gevolg van het feit dat hij niet op gelijke voet met zijn vrouw werd behandeld”, aldus Balleby. "In het leven niet naast haar, dan ook niet in de dood.”

600 jaar oude traditie

"Hij is een uiterst verbitterde man”, meenden historici over de breuk met een zeshonderd jaar oude traditie, terwijl al jaren aan het grafmonument - een glazen sarcofaag - wordt gewerkt. Henrik vond dat hij niet prins of prins-gemaal moest zijn, maar koning-gemaal, zoals in Nederland bijvoorbeeld Máxima naast koning Willem-Alexander koningin werd. Hij zei dat ook ronduit in een gesprek met Nederlandse journalisten aan de vooravond van het Nederlandse staatsbezoek aan Denemarken. Dat voor Máxima de echtgenoten van de regerende koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix óók geen koning-gemaal waren geworden, paste echter niet in zijn felle betoog.

Prins-gemaal

De van oorsprong Franse prins Henrik (83) heeft zijn ongenoegen vaker geuit en de Denen vonden het vooral gênant voor koningin Margrethe, met wie hij deze zomer vijftig jaar is getrouwd. Om Henrik ter wille te zijn was zijn titel al opgeschroefd van louter prins naar prins-gemaal, de titel die de Britse koningin Victoria ook gebruikte voor haar man Albert, maar die koningin Elizabeth bijvoorbeeld nooit verleende aan haar echtgenoot prins Philip.

Een scheiding

Er is geen sprake van een scheiding tussen koningin Margrethe en prins Henrik. Dat heeft paleiswoordvoerder Lene Balleby donderdag gezegd in een gesprek met boulevardblad BT.

De koningin is ook niet van plan af te treden, aldus Balleby. "Het besluit van prins Henrik heeft geen invloed op haar werk.” Ook de sarcofaag waaraan al jaren is gewerkt in de St Birgitte kapel in de Domkerk blijft zoals oorspronkelijk voor beiden ontworpen door Bjørn Nørgaard, met verwijzing naar beider levens en werk voor Denemarken. Alleen zal Margrethe (77) er nu alleen haar rustplaats vinden.

Volgens Deense media en koningshuisexperts is de beslissing, die als een bom is ingeslagen en als 'breaking news' werd gebracht, wel degelijk het bewijs dat het niet langer botert in het huwelijk van Margrethe en Henrik. Geruchten waren er al langer. Zo kwam Henriks plotselinge wegblijven wegens ziekte bij de viering van de 75ste verjaardag van zijn vrouw in 2015, terwijl hij kort daarna op vakantie was in Venetië, ongeloofwaardig over.

Al 15 jaar ontevreden

De Deense prins Henrik heeft in 2002 voor het eerst in het openbaar zijn ongenoegen laten blijken over zijn positie in het Deense koningshuis. Aanleiding was de nieuwjaarsreceptie dat jaar, waar zijn vrouw koningin Margrethe verstek moest laten gaan en kroonprins Frederik haar plaats innam. Henrik pikte het niet dat Frederik voorrang kreeg, en hij als echtgenoot derde was in de pikorde.

Prins Henrik sloeg de paleisdeuren boos achter zich dicht en vertrok naar zijn landgoed in Frankrijk. Koningin Margrethe moest zonder hem naar Amsterdam voor het huwelijk van haar petekind Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta, waardoor de onenigheid in de Deense koninklijke familie ook meteen opviel.

Meteen na de bruiloft vlogen de leden van het koninklijk gezin naar Frankrijk, waar Henrik inmiddels tekst en uitleg had gegeven over zijn gevoelens aan een Deense journalist. Hij wenste gelijk behandeld te worden, zo liet hij weten.

Niet zeuren

Achter gesloten deuren werd de strijdbijl ogenschijnlijk begraven en niet lang daarna werd de prinsentitel van Henrik opgeschroefd tot prins-gemaal. Meer zat er niet in. Vergelijkbare koningshuizen zoals Nederland en Groot-Brittannië hadden naast de regerende koningin ook geen koning-gemaal, de titel die Henrik opeiste.

In de daarop volgende jaren schoot Henrik nog wel eens uit zijn slof, maar gevolgen voor zijn functioneren had het niet. De Denen haalden hun schouders op: Henrik moest niet zo zeuren. De afgelopen jaren echter werd de frequentie hoger en in een gesprek met Nederlandse media in februari 2015 vloog de prins ten overstaan van zijn vrouw geheel uit de bocht. Margrethe liet hem even uitrazen alvorens hem de mond te snoeren; aan het eind van het jaar maakte ze bekend dat haar man met pensioen ging en dus ook niet meer zou deelnemen aan dat soort persgesprekken.

Bro: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--