BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Poll: Wat is jouw favoriete jurk?

Voor vele Nederlanders is Prinsjesdag dé dag dat de miljoenennota en de plannen van de regering bekend worden gemaakt. Maar voor de royaltyfans en modeliefhebbers is de jurk die koningin Máxima zal gaan dragen op Prinsjesdag net zo belangrijk.

Wij zetten de outfits van de laatste jaren op een rijtje. Wij zijn benieuwd naar jouw mening.

 

De Glazen Koets rijdt dit jaar voor de tweede keer op Prinsjesdag van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof, waar koning Willem-Alexander in de Ridderzaal de troonrede voorleest. De Glazen Koets vervangt de Gouden Koets, die wordt gerestaureerd.

New York

Meteen na terugkeer op paleis Noordeinde, moet bij de koningin de knop om. Dinsdagavond nog - in Nederland is het dan al woensdag - wordt ze verwacht bij het Goalkeepers Global Awards Dinner in het Lincoln Center in New York. Zij zal dus snel van kleding moeten wisselen.

Natan

Dit jaar draagt koningin Máxima een japon van ontwerper Eduard Vermeulen van modehuis Natan. De a-lijn japon heeft een blauw-grijze kleur en is versierd met grote bloemen. Daarbij draagt Máxima een kleine, bijpassende hoed en een diamanten collier.

Nachtblauw en goud (2016)

Vorig jaar heeft koningin Máxima gekozen voor een nachtblauwe blouse met bijpassende goudkleurige rok met pailletten. Dit ontwerp is gecreëerd door de Deens-Nederlandse ontwerper Claes Iversen. In de taille draagt de koningin de saffieren strikbroche van koningin Wilhelmina.

De Japanse Kamer (2015)

In 2015 kiest de koningin opnieuw voor een japon van Jan Taminiau. De handschilderingen op de jurk zijn geïnspireerd op de Japanse Kamer in Palei Huis Ten Bosch. Opvallend is dat de koningin er op ‘hoedjesdag’ voor kiest om geen hoed te dragen.

Roze Valentino (2014)

In 2014 draagt koningin Máxima een opvallende fuchsiakleurige japon van het Italiaanse modehuis Valentino. Op haar hoofd draagt zij een ‘bibi’ (klein hoedje) van haar favoriete hoedenontwerpster Fabienne Delvigne.

Gouden Taminiau (2013)

In dit jaar wordt Máxima koningin. Koningin Máxima straalt op de dag dat Willem-Alexander wordt ingehuldigd in een koningsblauwe japon van de Nederlandse couturier Jan Taminiau. Ook op haar eerste Prinsjesdag als koningin kiest ze voor een ontwerp van zijn hand. Máxima pakt flink uit met een goudkleurige japon en grote hoed.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: