BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar brengt streekbezoek aan Eemland

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dinsdagochtend bij de Koppelpoort in Amersfoort begonnen aan hun streekbezoek in de provincie Utrecht. Bij de middeleeuwse poort werden ze toegezongen door enthousiaste fans.

Na een korte wandeling langs de oevers van de Eem bezocht het koningspaar het Eemhuis. Dit culturele centrum biedt onderdak aan vier instellingen, waaronder de Bibliotheek Eemland. Na een optreden van het Amersfoorts Jeugd Orkest en leerlingen van Scholen in de Kunst spraken de koning en koningin met inwoners van Amersfoort over de invloed van het snel groeiende inwoneraantal op de identiteit van de stad.

Boerderij Het Gagelgat
Vanuit Amersfoort ging het koninklijk gezelschap naar de monumentale boerderij Het Gagelgat in Soest. Hier bevindt zich onder meer De Paardenkamp, een nationaal rusthuis voor oudere paarden en pony’s. Op Het Gagelgat spraken Willem-Alexander en Máxima ook met enkele mensen met een beperking, die vanuit hun zorginstelling meewerken op de boerderij.

Via de Eempolder naar Bunschoten
Na het bezoek aan Soest volgde een ontmoeting met enkele boeren uit de Eempolder. Onderwerp van gesprek was uiteraard het agrarisch bedrijf maar ook de uitdagingen rond natuurbeheer en duurzaamheid. Per veerpont stak het koningspaar de Eem over naar Eemdijk in de gemeente Bunschoten.

Heel Bunschoten-Spakenburg leek dinsdagmiddag uitgelopen om bij de Museumhaven koning Willem-Alexander en koningin Máxima te zien aan het slot van hun streekbezoek aan Eemland. Duizenden stonden langs de dranghekken terwijl het koningspaar via de Oude Schans naar de Scheepstimmerwerf wandelde. Onderweg werd royaal geposeerd voor foto's en tijd genomen voor tekst en uitleg over de haven en de botters in het water.

Foto's: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: