BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Deense hof maakt datum uitvaart prins Henrik bekend

De uitvaart van prins Henrik van Denemarken vindt dinsdag 20 februari plaats in de Christiansborg Slotskirke in Kopenhagen. De echtgenoot van koningin Margrethe wordt daarna gecremeerd, zo heeft het Deense hof woensdag bekendgemaakt.

De as zal worden verdeeld: de ene helft wordt over zee uitgestrooid, de andere helft komt in een urn in de privétuin van Fredensborg Slot ten noorden van Kopenhagen. Afgelopen zomer had hij besloten dat hij niet naast zijn vrouw in de kathedraal van Roskilde begraven wilde worden.

Het was de bedoeling dat Henrik en echtgenote koningin Margrethe samen hun laatste rustplaats zouden krijgen in een glazen sarcofaag in Roskilde. Maar het Deense hof maakte vorig jaar bekend dat Henrik niet meer in Roskilde wilde worden bijgezet uit onvrede over zijn achterstelling in het koningshuis. Hij kwam protocollair na zijn vrouw en zoon kroonprins Frederik en de titel 'koning-gemaal' werd hem niet verleend.

Afscheid
Komend weekeinde kunnen de Denen afscheid nemen van de prins in de Christiansborg Slotskirke. De uitvaart wordt geen staatsbegrafenis maar een kleine ceremonie met alleen familie en vrienden en een kleine afvaardiging van de pers.

Rouwperiode
Het Deense Koninklijk Huis heeft een rouwperiode van een maand afgekondigd. Tot 14 maart nemen koningin Margrethe en de andere leden van de koninklijke familie geen deel aan activiteiten.

Op alle paleizen hangt sinds woensdagochtend de vlag halfstok en de wacht draagt zwarte kledij. Het hof heeft tevens een condoleanceregister geopend voor de Deense bevolking.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: