BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Foto's: Prins Maurits ziet Abraham

Prins Maurits, de oudste zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, viert dinsdag zijn vijftigste verjaardag.

Maurits Willem Pieter Hendrik van Vollenhoven wordt geboren op 17 april 1968 in Utrecht. Vijf maanden later, op 10 september 1968, wordt hij gedoopt in de Grote Kerk in Apeldoorn. Ter gelegenheid van zijn doop maakt trotse vader Pieter deze foto van zoon Maurits.

Maurits tijdens de wintersportvakantie in het Oostenrijkse Zell am See, 1978.

Studie en huwelijk

Na het behalen van zijn VWO-diploma vervult Maurits zijn militaire dienstplicht bij het Korps Mariniers en de Koninklijke Marine. Daarna kiest hij voor een studie Economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In zijn studententijd leert hij zijn vrouw Marilène kennen. Beiden hebben een bijbaantje in café Soestdijk.

Maurits en Marilène trouwen op 29 mei 1998 in Apeldoorn.
Fotosessie in de tuin van paleis Het Loo, zomer 2006.
Prins Maurits tijdens Koninginnedag 2008 in het Friese Makkum.

Kapitein

Maurits maakt sinds de troonswisseling in 2013 geen deel meer uit van het Koninklijk Huis. Af en toe vervult hij nog publieke koninklijke taken. Wel neemt hij met Marilène en zijn broers nog altijd deel aan de festiviteiten op Koningsdag.

Een dag na de troonswisseling stelt de kersverse koning Willem-Alexander zijn neef aan als adjudant in buitengewone dienst. In deze functie kan prins Maurits Willem-Alexander bijstaan of vertegenwoordigen bij ceremoniële aangelegenheden.

Prins Maurits, beschermheer van Stichting SAIL Amsterdam, neemt de vlootschouw af samen met zijn vrouw en kinderen, 2015.
Prins Maurits wordt, tijdens de Wereld Haven Dagen Marine, bevorderd tot Kapitein ter zee, 2017.
Op de foto met echtgenote Marilène en kinderen Anna, Lucas en Felicia, januari 2018.

Maurits heeft een eigen onderneming The Source, en woont met zijn gezin al sinds zijn huwelijk in 1998 in Amsterdam. Komende Koningsdag brengt hem en zijn vrouw Marilène terug naar de plek waar ze elkaar voor het eerst ontmoetten, de stad Groningen.

Foto's: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: