Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn woensdagochtend aangekomen in Bremen voor een eendaags werkbezoek. De visite maakt deel uit van de in 2013 begonnen toer langs alle zestien Duitse deelstaten. Lees hieronder alles over het bezoek van Willem-Alexander en Máxima aan Bremen.
Een uitgebreid verslag van het werkbezoek zie je zaterdagavond in Blauw Bloed om 19.15 uur op NPO2.
De Vrije Hanzestad, die van oudsher economische banden heeft met Nederland, is de dertiende deelstaat die wordt bezocht. Het koningspaar werd bij aankomst op het vliegveld begroet door burgemeester Carsten Sieling en zijn echtgenote. Zij namen de Nederlandse gasten meteen mee naar Airbus Defence & Space.
Lees verder onder de foto's.
Ruimtevaart is naast windenergie en pool-en marineonderzoek één van de terreinen waarop Nederland beter kan samenwerken met Bremen. Onder leiding van minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel is er ook een deels op ruimtevaart gerichte handelsmissie in de Duitse deelstaat.
Samenwerking over grenzen heen brengt voorspoed. Dat was zeshonderd jaar geleden al zo in de tijd van de Hanzesteden maar het idee heeft - hoewel het op sommige plekken onder druk staat - in onze tijd "niets aan belang en betekenis verloren."
Dat zei koning Willem-Alexander woensdagmiddag in de Kamminzaal van het Rathaus van Bremen, waar het koningspaar een lunch kreeg aangeboden door burgemeester Carsten Sieling.
De koning en de burgemeester van de 'Freie Hansestadt', de kleinste bondsstaat van Duitsland, stonden uitvoerig stil bij de eeuwenlange gezamenlijke geschiedenis en economische banden. "Onze relatie is geworteld in het verleden. Maar wat Bremen voor ons extra bijzonder maakt, is onze samenwerking nu", aldus Willem-Alexander.
Lees verder onder de foto's.
Na de lunch in het Rathaus maakte het koningspaar een korte wandeling gemaakt over de Markt, waaraan het eeuwenoude gebouw in het hart van de Duitse Hanzestad is gelegen. Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar het beeld van de zogenoemde Bremer Stadsmuzikanten.
Dat zijn vier dieren die voorkomen in een in 1819 door de gebroeders Grimm opgetekend sprookje. Onder leiding van een ezel gingen de uitgerangeerde dieren op weg naar Bremen om daar met muziek de kost te verdienen. Ze kwamen echter nooit aan omdat ze onderweg met enige sluwheid een andere bestemming vonden.
Niettemin zijn de ezel, de jachthond, de kat en de haan bekend geworden als de 'Stadsmuzikanten' met sinds 1951 een beeld dat elke bezoeker van de stad even bekijkt of aanraakt. Dat gold dus ook voor het koningspaar, dat op de Markt ook het uit 1404 daterende standbeeld van 'Der Roland' bewonderde.
Het in de kou wachtende publiek kreeg ook aandacht, en daarna werd het bezoek aan de stad Bremen zelf afgerond met een korte visite aan de Handelskammer. Daar werd - onvermijdelijk bij bezoeken in Duitsland - het gouden boek getekend, en kregen koning en koningin ook enkele archiefstukken te zien. Daarna ging het gezelschap naar het zestig kilometer noordelijker gelegen Bremerhaven.
Bron: ANP