Video: Dit doet koningin Máxima in Ethiopië
Koningin Máxima is maandagavond aangekomen in Ethiopië voor een tweedaags werkbezoek voor de Verenigde Naties. Op het internationale vliegveld Bole in Addis Abeba werd ze verwelkomd door de Nederlandse ambassadeur Bengt van Loosdrecht en de secretaris-generaal van het Ethiopische ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het is de tweede keer dat de regering van het Oost-Afrikaanse land de koningin heeft uitgenodigd. Ethiopië wil werk maken van het verbeteren van de toegankelijkheid tot financiële diensten en kan daarbij de kennis van Máxima goed gebruiken. De koningin zei erg naar haar bezoek te hebben uitgekeken.
Lees verder onder de Tweet.
De koningin is sinds 2009 speciaal pleitbezorger van de VN-secretaris-generaal voor de bevordering van toegankelijkheid tot financiële diensten. Ook wel financiële 'inclusie' genoemd. Een bevolking die toegang heeft tot bank-en spaarrekeningen, verzekeringen en leningen kan zich beter ontwikkelen.
Koningin Máxima heeft tijdens haar bezoek onder meer gesprekken met de ministers van Financiën en Innovatie en Technologie, dr. Getahun Mekuria, en de gouverneur van de National Bank of Ethiopia. Ook zijn ontmoetingen gepland met president Sahle-Work Zewde en premier Abiy Ahmed.
Ethiopië wil een inhaalslag maken. Twee derde van de bevolking heeft die gewenste toegang niet, en vrouwen nog minder dan mannen. Met mobiel bankieren kan vooruitgang worden gemaakt, maar dekking en betrouwbare elektriciteitsvoorzieningen zijn daarbij obstakels die ook aangepakt moeten worden.
Máxima is dinsdagochtend in het hoofdkantoor van de VN in Addis Abeba begonnen aan de eerste gesprekken over de financiële toegankelijkheid in Ethiopië. Later op de dag gaat ze op pad om te zien hoe maatregelen op dat gebied in de praktijk werken.
Lees verder onder de Tweet.
Ze stapt, na twee vergaderingen in de ochtend en een verplicht rondje koffie, in de auto voor de lange rit naar Debre Berhan, op 120 kilometer van de hoofdstad Addis Abeba. Ze gaat daar kijken en praten bij bierbrouwer Habesha, dat deels eigendom is van het Brabantse Royal Swinkels Family Brewers.
Vervolgens gaat Máxima aan het einde van de middag terug naar Addis Abeba, waar een bezoek aan het door Nederlanders opgezette bedrijf BelCash op het programma staat. BelCash biedt digitale diensten aan, waaronder ook financiële zoals een mobiele portemonnee.
De koningin draagt heel uitzonderlijk bij een deel van het VN-werkbezoek een microfoontje, omdat ze wordt gevolgd door een extra cameraploeg van de NTR. Die wil later dit jaar een documentaire uitzenden over het VN-werk van Máxima.
De koningin is dit jaar precies tien jaar speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal voor de wereldwijde verbetering van de financiële toegankelijkheid.
Bron: ANP