Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo maak je de Oranjetaart van Heel Holland Bakt-Anna

2 mei 2019 · Leestijd 4 min

Alle zoetekauwen klaar? Bakken maar! Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz (29) maakte speciaal voor Koningsdag in Amersfoort een Oranjetaart die ze mocht laten zien aan het koningspaar. Op zoek naar een lekker recept voor een koninklijke taart? Met dit recept van Anna maak je er een feestje van!

De feestelijke Koningsdagtaart die Anna voor de Oranjes maakte, was -hoe kan het ook anders- oranje van kleur en bestond uit vier lagen. Tegen het AD zei ze over de taart: "Ik heb voor de koninklijke familie een witte chocoladetaart met sinaasappelbavarois en sinaasappelmarmelade gemaakt." 

Bovenop de taart zaten vijf kroonkoekjes: voor koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. Anna houdt ook van het koningshuis: "Ik ben groot fan van koningin Máxima. Ik vind haar een prachtige en slimme vrouw."

Recept

Speciaal voor de uitzending van Blauw Bloed op Koningsdag dook Anna nog eens de keuken in, zodat Jeroen Snel kon proeven. Bekijk snel onder de foto's hoe je zelf de taart maakt!

Benodigdheden:

  • Handmixer of staande keukenmixer
  • Springvorm 20 cm
  • Spatel
  • Garde
  • Spuitzak
  • Rond spuitmondje
  • Bakspray
  • Taartrooster
  • Taartzaag/broodmes

Stap 1: Biscuit maken

4 eieren
120 gr suiker
80 gr bloem
20 gr maïzena
Mespuntje zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden hete lucht
  • Mix de eieren en suiker voor ongeveer 10 minuten in een mengkom tot een luchtige massa
  • Zeef de bloem en maïzena. Spatel dit luchtig door het eimengsel
  • Spray de vorm in met bakspray
  • Giet het beslag erin en plaatst het midden in de oven
  • Bak het biscuit in ongeveer 25 minuten gaar. Controleer dit door het te testen met een satéprikker. Is de prikker droog, dan is het gaar
  • Stort het biscuit na circa 5 minuten afkoelen op een taartrooster en laat het helemaal afkoelen
  • Als het biscuit helemaal is afgekoeld snijd je het met een taartzaag of broodmes in 4 gelijke plakken
  • Dek het daarna af met vershoudfolie om uitdroging te voorkomen

Stap 2: Witte chocolademousse

1 bl gelatine
50 gr witte chocolade callets
125 ml slagroom
½ citroen (om te ontvetten)
45 gr eiwit
30 gr suiker

Bereiding

  • Week de gelatine in koud water
  • Breng de slagroom aan de kook en voeg daarna het blaadje gelatine toe
  • Giet de warme slagroom op de witte chocolade callets, roer dit goed door en laat het afkoelen
  • Klop de slagroom lobbig op
  • Ontvet een andere mengkom met citroensap en klop daar de eiwitten in op samen met de suiker
  • Meng de slagroom door de afgekoelde chocolademassa en spatel daarna het eiwit er luchtig doorheen
  • Zet in mengkom in de koelkast zodat de mousse wat kan opstijven

Stap 3: Sinaasappelbavarois

250 ml sinaasappelsap
5 bl gelatine
75 gr suiker
250 ml slagroom
100 gr sinaasappelmarmelade

Bereiding

  • Week de gelatine in koud water
  • Breng de helft van het sinaasappelsap met de suiker aan de kook
  • Haal de pan van het vuur en roer de gelatine erdoor. Voeg daarna de resterende sinaasappelsap toe
  • Laat het mengsel afkoelen op ijswater zodat het begint te binden
  • Klop de slagroom lobbig op. Spatel het daarna door de afgekoelde sinaasappelsap en zet het in de koelkast zodat het op kan stijven

Stap 4: Botercrème maken

300 gr roomboter, op kamertemperatuur
200 gr poedersuiker
Oranje kleurstof

Bereiding

  • Klop de roomboter in een mengkom tot een luchtige witte massa
  • Zeef de poedersuiker en voeg dit beetje bij beetje toe
  • Haal 1/5 uit de mengkom en kleur dit met oranje kleurstof
  • Doe de rest van de botercrème in een spuitzak met een rond spuitmondje

Stap 5: In elkaar zetten van de taart

  • Leg 3 plakken biscuit naast elkaar en spuit op de buitenste rand een cirkel van botercrème
  • Smeer op 2 plakken wat sinaasappelmarmelade en giet daar de sinaasappelbavarois op
  • De witte chocolademousse voeg je toe aan het overgebleven plak biscuit
  • Stapel de taart nu op elkaar en plaatst het voor minimaal 4 uur in de vriezer
  • Smeer daarna de taart rondom helemaal af met botercrème en versier het met de oranje botercrème

Veel succes en eet smakelijk!

Foto: ANP/Willem-Jan de Bruin

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--