10 leuke weetjes rond de inhuldiging van de Japanse keizer
Japan maakt zich op voor de inhuldiging van hun nieuwe staatshoofd: keizer Naruhito. Benieuwd in welke nieuwe auto de keizer een rijtoer maakt? En wie zijn er allemaal uitgenodigd voor het theefeestje? Lees dan snel verder.
1. Inhuldiging? Japan heeft toch al een nieuwe keizer?
Goed opgelet! Op 1 mei trad oud-keizer Akihito af en besteeg Naruhito de Chrysantentroon. Officieel is hij sinds deze dag keizer van Japan, maar de inhuldigingsceremonie is pas op 22 oktober.
2. De inhuldigingsceremonie is eeuwenoud
De ceremonie wordt gehouden in de belangrijkste zaal van het keizerlijk paleis, en de keizer is traditioneel gekleed. Daarnaast legt hij een verklaring af vanaf de Takamikura oftewel de Chrystantenkroon. Naast zich bevinden hem dan twee van de drie heilige schatten, te weten een zwaard en een juweel. De derde schat is een spiegel. Deze bevindt op de heiligste plek van het shintoïsme, de religie van Japan.
3. Japan verwacht 140 speciale vluchten
De luchthavens in Japan zijn erop voorbereid: de 140 speciale vluchten van vertegenwoordigers die naar de inhuldiging van keizer Naruhito komen. Uit in totaal 190 landen komen er mensen naar de bijzondere ceremonie, en veel van hen nemen het vliegtuig. Om al deze mensen veilig te kunnen laten landen, zijn verschillende vluchten gecanceld.
4. Er is hard geoefend voor de ceremonie
Voor een plechtige ceremonie als de inhuldiging moet er natuurlijk hard geoefend worden, en dat is zeker gedaan in Japan. Een konvooi van zo’n 50 auto’s reed naar de keizerlijke residentie, muzikanten oefenden hun muziekstukken, de politie controleerde of de route wel veilig was. De auto van de keizer blijft nog even geheim, die is pas in het echt te bewonderen tijdens de echte rijtoer. Maar daar moet vanwege de tyfoon nog even op gewacht worden.
5. Welke royals zijn aanwezig?
Veel vertegenwoordigers van verschillende koningshuizen zullen hun opwachting maken voor de inhuldigingsceremonie van keizer Naruhito. Uiteraard zijn koning Willem-Alexander en koningin Maxima van de partij, en daarnaast de koningsparen van Spanje, Zweden en België. Namens Engeland komt kroonprins Charles, en dat is ook wat de traditie betaamt, namelijk dat de troonopvolger de inhuldiging van een buitenlands staatshoofd bezoekt. Want op het moment van de inhuldiging is Naruhito officieel nog troonopvolger. Daarom is hij niet omringd met staatshoofden uit het buitenland, maar met andere troonopvolgers.
Maar omdat veel troonopvolgers nogal jong zijn (zoals onze prinses Amalia, en prinses Leonor van Spanje), gaan hun ouders naar de ceremonie om hun land te vertegenwoordigen.
6. Ook de paus stuurt een vertegenwoordiger
Want ook de paus is een staatshoofd, namelijk van het kleine staatje Vaticaanstad. Hij zal zelf niet aanwezig zijn bij de inhuldiging, wel een Italiaanse kardinaal. De paus zal in november wel een officieel bezoek brengen aan de Japanse keizer.
7. Er is een auto gemaakt voor de rijtoer (maar die is uitgesteld)
Het idee was dat keizer Naruhito na de inhuldigingsplechtigheid door de straten van Tokio zou worden rondgereden in een mooie auto. Het Japanse hof maakte bekend dat dit gaat om Toyota Century. De auto is speciaal opengemaakt zodat de keizer goed zichtbaar is tijdens de rijtoer. Helaas werd afgelopen week bekend dat de rijtoer geen doorgang kan vinden vanwege de tyfoon Hagibis die over het land is geraast en veel schade heeft aangericht.
De rijtoer zal nu op 10 november plaatsvinden. De Japan Times schreef na de bekendmaking dat de auto is uitgerust met witte lederen stoelen en rugleuningen waarvan de hoogte en hoeken zodanig zijn ingesteld dat het publiek straks het beste zicht op het nieuwe keizerlijk paar heeft. De auto kostte naar schatting zo'n 80 miljoen yen, omgerekend iets meer dan 680.000 euro.
8. Theefeestje
Wie Japan zegt, zegt thee! Het is al eeuwenlang onderdeel van de Japanse cultuur. De dag na de inhuldiging houdt het keizerlijk paar een theefeest in de residentie Akasaka in Tokio voor de koninklijke gasten bij de inhuldiging van keizer Naruhito een dag eerder.
Bij de plechtigheid zijn zowel staatshoofden als troonopvolgers aanwezig. Toen keizer Akihito in 1990 keizer werd, ontving hij samen met zijn vrouw de collega-staatshoofden in de residentie in Akasaka. Naruhito hield toen als kroonprins een eigen ceremonie met de troonopvolgers. Deze keer is besloten om allebei de groepen tegelijkertijd te ontvangen, en loopt het dus net even anders.
9. Amnestie
Dat Japan een nieuwe keizer heeft, is ook reden voor iets van compleet andere aard: amnestie, oftewel de kwijtschelding of vermindering van straffen. Japan gaat dit vanwege de inhuldiging aan naar schatting 600.000 mensen geven. Om wie het gaat, is nog niet bekend.
Het is vaker voorgekomen dat bij bijzondere gebeurtenissen binnen het keizerlijk huis amnestie wordt gegeven. Zoals in 1993 toen keizer Naruhito trouwde met Masako. Toen ging het om een klein aantal Japanners. In tegenstelling tot 1989: toen kregen maar liefst 10 miljoen mensen amnestie. Een jaar later kwamen daar bij de inhuldiging van Naruhito’s vader Akihito nog eens 2,5 miljoen mensen bij. Nu ligt het aantal dus een stuk lager.
10. Vakantieverblijf
Als alle drukte van de inhuldiging voorbij is, zou het zomaar kunnen dat keizer Naruhito en zijn vrouw een vakantie plannen naar villa Suzaki, hun vakantieverblijf in de kustplaats Shimoda. Afgelopen zomer gingen ze er slechts een paar dagen naartoe, dus een langere vakantie kan het gezin wellicht gebruiken!