Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is de rijke geschiedenis tussen India en Oranje

13 oktober 2019 · Leestijd 4 min

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen maandag aan hun vijfdaagse staatsbezoek aan India. "India is voor Nederland een heel belangrijk land", zei de koning kortgeleden bij zijn bezoek aan een India-bijeenkomst in het Rijksmuseum. En dat geldt op meerdere fronten! De twee landen kennen een historische relatie die al ruim vierhonderd jaar terug gaat.

Kaart van India tot een deel van China, Thailand, Maleisië en Indonesië, c. 1665.
Kaart van India tot een deel van China, Thailand, Maleisië en Indonesië, c. 1665.

De historische band tussen Nederland en India begint in de vroege zeventiende eeuw. Dit was het begin van een rijke gedeelde geschiedenis van handel, reizen en officiële bezoeken.

Forten en handelsposten

In 1615 meerden de eerste Nederlandse handelsschepen aan op de kust van India. Toen de Verenigde Oost-Indische Compagnie steeds meer handel begon te drijven met Azië, legde het bedrijf ook banden aan met lokale vorsten aan de kust van India. Langs de westkust van India werden door de Nederlanders verschillende forten en handelsposten opgericht, waaronder Cochyn, het huidige Kochi. Vanuit hier werden banden aangelegd met de bevolking van de binnenlanden van India. 

Het was de VOC op dat moment enerzijds te doen om een aandeel in handel in zijde, katoen en opium, producten die India rijk was. Dat was echter niet het enige. Het land lag op een belangrijke strategische plek ten opzichte van de Indonesische eilanden. Voor de schepen van de VOC was het belangrijk hier doorvoer- en verversingshavens aan te leggen.

Toch was het ook gevaarlijk gebied. Aangezien ook de Portugezen, de Fransen en de Britten handelden op India, lag er altijd gevaar op de loer van Europese concurrenten, die geen middelen schuwden om elkaar economisch en militair dwars te zitten. Het lukte de Nederlanders nooit om een groot aandeel in de handel op India in te nemen. 

Lees verder onder de afbeeldingen.

Een historische reis

Prins Willem Frederik Hendrik, c. 1830-1840.
Prins Willem Frederik Hendrik, c. 1830-1840.

De eerste Oranje die voet aan de grond zette in India was prins Willem Fredrik Hendrik (1820-1879). De derde zoon van koning Willem II (1792-1849) en koningin Anna Paulowna (1795-1865) maakte in 1837 en 1838 een reis van drie maanden, waarbij hij een groot deel per schip over de rivier de Ganges aflegde. 

De prins stond bekend om zijn vele reizen. Later zou hij carrière maken bij de Nederlandse marine en de bijnaam 'Hendrik de Zeevaarder' krijgen.

Lees verder onder de afbeelding. 

Derde staatsbezoek

India is bekend terrein voor het Nederlandse koningshuis: het aankomende staatsbezoek is het derde officiële Oranje-bezoek aan India. 

Koningin Beatrix en prins Claus bezochten het land in 1986. Van twee Indiase meisjes kreeg het paar een tikka op het voorhoofd, de bekende ronde stip die symbool staat voor bescherming en een lang leven. Prins Claus kreeg vervolgens ook een tulband op! Tijdens het staatsbanket roemde Beatrix de sfeer in het land:

Uw land is in historische en culturele zin een wereld op zichzelf

Twintig jaar later, in 2007, vergezelden Willem-Alexander en Máxima de koningin op haar tweede Indiase staatsbezoek. Hier bezocht het gezelschap onder meer opnieuw het mausoleum van de Indiase politicus en pascifist Mahatma Gandhi (1869-1948).

Lees verder onder de foto's.

Aandacht voor de historische band

Rembrandt van Rijn, Indiase boogschutter, c. 1658.
Rembrandt van Rijn, Indiase boogschutter, c. 1658.

Tijdens het staatsbezoek, dat begint in New Delhi, zal ruim aandacht worden besteed aan de gedeelde geschiedenis van India en Nederland. Zo bezoeken Willem-Alexander en Máxima op 16 oktober de tentoonstelling ‘Indo-Nederlandse interacties in de tijd van Rembrandt’ in het Chhatrapati Shivaji Museum en bekijken zij daar onder andere een aantal miniaturen en gravures van Rembrandt.

Daarnaast brengt het paar een bezoek aan een van die voormalige Nederlandse vestigingen: Kochi, in de zuidelijke deelstaat Kerala.

Het staatsbezoek aan India duurt van 14 tot en met 18 oktober. Lees er de komende dagen alles over op onze website!

Beeldmateriaal: ANP / Rijksmuseum Amsterdam / Nationaal Archief Den Haag

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--