Prinses Beatrix is vrijdag in het Haagse Vredespaleis aanwezig bij de jaarlijkse themadag van de expertgroep jeugdrechters. Zij stond hier stil bij de viering van 30 jaar kinderrechten.
Tijdens de themadag van de expertgroep jeugdrechters werd onder meer stilgestaan bij de geschiedenis, de huidige rol en de toekomst van de kinderrechten. Hoe duurzaam zijn de kinderrechten vandaag de dag nog?
"Mensen- en kinderrechten worden niet zonder meer geaccepteerd door overheden. Het is nodig dat staten hun souvereiniteit opzij zetten om mensen en hun rechten te kunnen waarborgen", aldus hoogleraar kinderrechten Ton Liefaard.
Daarnaast werd er gesproken over de betekenis van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind, het Kinderrechtenverdrag, voor het jeugdrecht. Prinses Beatrix sprak aansluitend met kinder- en jeugdrechters, wetenschappers en andere betrokkenen.
In november 1989 werd het Kinderrechtenverdrag aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het verdrag gaat over alles waar kinderen tot hun achttiende levensjaar mee te maken kunnen hebben. Het gaat over onderwepen als onderwijs, voeding, ouders en vrienden, maar ook over oorlog, kinderarbeid en mishandeling. In de kern geeft het verdrag uitgangspunten en verplichtingen die ervoor zorgen dat kinderen veilig kunnen opgroeien en zich optimaal kunnen ontwikkelen.
De Staten die partij zijn, eerbiedigen het recht van het kind op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst.
- Artikel 14, Verdrag inzake de rechten van het Kind
Hoewel de Verklaring voor de Rechten van het Kind al in 1959 was opgesteld, duurde het nog lang voor er een bindend verdrag kwam waarin landen afspraken zich samen actief in te zetten om deze rechten te waarborgen. Al in 1978 ontstond binnen de VN het idee dat er hiervoor een apart en bindend verdrag moest komen. Toch duurde het nog ruim tien jaar voor het verdrag unaniem werd aangenomen.
Foto: ANP