Smul je mee met deze koninklijke taart van HHB-Anna?
Vorig jaar stond ze nog taart te snijden in Amersfoort voor de koning en koningin: Anna Yilmaz, die Heel Holland Bakt 2018/2019 won. Ook al is er geen Koningsdag dit jaar, niet getreurd: Anna heeft een heerlijk recept gemaakt voor een echte Oranje Boven-taart. Bak je mee?
Anna maakte het recept voor de landelijke actie ‘koningsdagthuis.nl’. Op deze website kunnen mensen van alles insturen om op deze manier toch een feestelijke online Koningsdag te creëren.
Wat is er dan leuker dan een lekkere taart te bakken? Het recept baseerde Anna op de taart die zij vorig jaar aan de koning en koningin aanbood, maar dan in een iets eenvoudiger vorm. “Ik heb gekozen voor een cheesecake, waarvan je de vulling niet hoeft te bakken. Bovenop zit sinaasappelmarmelade”, vertelt Anna. “De kroonkoekjes bovenop zijn een knipoog naar vorig jaar."
Bij het maken van het recept lette Anna op dat het voor iedereen goed te maken zou zijn. “Je hebt niet heel veel ingrediënten nodig, de producten zijn herkenbaar. Ik dacht: dit moet te doen zijn!” Het beperkt aantal ingrediënten is bovendien heel handig in een tijd waarin bakproducten schaars zijn in de supermarkt. “Bij de groothandel heb ik daardoor pakken suiker en bloem van 25 kilo moeten kopen, ook daar was alles al op”, zegt Anna lachend.
Zelf gaat Anna voor Koningsdag uiteraard ook aan de bak. “Tompouces worden het, met zelfgemaakt bladerdeeg. Daar heb ik toch de tijd voor. En gelukkig wordt er op televisie een terugblik uitgezonden van eerdere Koningsdagen, zodat ik nog lekker tv kan kijken. Want dat is voor mij op Koningsdag vaste prik.”
Zo maak je de Oranje Boven-cheesecake
Wat heb je nodig
Bodem
- 100 g roomboter, op kamertemperatuur
- 100 g suiker
- 125 g bloem
- Snufje zout
- 1 ei
Vulling
- 300 ml slagroom
- 150 g suiker
- 12 blaadjes gelatine, geweekt in koud water
- 200 g witte chocolade
- 450 g roomkaas
- 450 g sinaasappelmarmelade
Koekjes
- 125 g bloem
- 60 g witte basterdsuiker
- 90 g roomboter
- Snufje zout
Glazuur
- 2 el poedersuiker
- Water
- Paar druppeltjes oranje kleurstof
Werkwijze
Bodem
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht).
- Bekleed de springvorm met bakpapier.
- Klop de boter en suiker met de mixer tot een luchtig geheel. Doe het ei erbij, daarna de bloem en zout. Meng alles goed door elkaar en druk daarna het deeg op de bodem van de springvorm.
- Bak het 20 minuten en laat het daarna afkoelen.
Vulling
- Smelt de witte chocolade au bain-marie.
- Klop 200 ml van de slagroom samen met de suiker stijf. Doe de andere 100 ml in een pannetje en verwarm dit boven een zacht vuurtje. Voeg de uitgeknepen gelatine toe en roer alles goed met een garde.
- Voeg de gesmolten witte chocola toe aan de roomkaas en spatel het door, daarna gaat de stijfgeklopte slagroom erbij en als laatst voeg je de slagroom met gelatine toe.
- Giet het mengsel op de bodem en laat het een nacht opstijven in de koelkast.
- Haal de cheesecake uit de vorm en smeer de bovenkant vol met sinaasappelmarmelade. Daarna kun je de cheesecake versieren met de koningskoekjes.
Koekjes
- Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht.
- Doe alle ingrediënten in een kom en kneed het tot een stevig deeg. Rol het daarna in plasticfolie en laat het een half uurtje in de koelkast rusten.
- Rol het deeg daarna uit op het werkblad waar een beetje bloem is gestrooid. Rol de plak uit tot 0,5 cm, steek daarna het deeg uit met de vormpjes. Leg het op een geklede bakplaat met bakpapier en bak de koekjes in 10 a 15 min goudbruin. Laat ze daarna goed afkoelen.
- Voor het glazuur doe je de poedersuiker in een kommetje. Voeg daar een klein beetje water aan toe, er ontstaat nu een dik papje, daarna kun je de oranjekleurstof toevoegen. Doe het glazuur in een spuitzak en versier de koekjes. Voordat je ze op de cheesecake kunt leggen laat je ze eerst 10 a 15 min drogen.
Wat heb je nodig aan materiaal
- Springvorm van 24 cm Ø
- Bakpapier
- Hand of staande keukenmixer
- Spatel
- Garde
- Deegroller
- Plastic folie
- Uitstekers in de vorm van een kroontje
- Spuitzakje
Foto's: ANP/Willem-Jan de Bruin