De temperaturen dalen, dus dat betekent dat de Elfstedentochtkoorts weer oploopt! Ook al heeft de organisatie laten weten dat het vanwege corona sowieso niet doorgaat. Voor de mensen die blijven geloven in de komst van de Elfstedentocht gaan wij terug naar het jaar 1986: het jaar waarin koning Willem-Alexander meedeed aan de tocht der tochten.
Op 26 februari 1986 gaat de veertiende Elfstedentocht van start. Met dit jaar wel een heel bijzondere deelnemer: koning Willem-Alexander, toen nog prins.
Voor de rest van Nederland is nog niet duidelijk dat de 18-jarige prins meedoet. Hij schaatst namelijk mee onder de schuilnaam W.A. van Buren, een naam die vaker wordt gebruikt door de koninklijke familie om incognito te blijven. De achternaam is terug te leiden naar het graafschap Buren waarover de familie Van Oranje in de vijftiende eeuw zeggenschap kreeg. Momenteel draagt de koning ook de titel 'Graaf van Buren'. VVD-coryfee Hans Wiegel, destijds Commissaris van de Koningin in Friesland, regelt een startbewijs voor de mysterieuze deelnemer. De nacht voordat de wedstrijd begint, overnacht Willem-Alexander ook bij Wiegel in Friesland.
Het was de bedoeling dat Willem-Alexander anoniem zou blijven, alleen werd hij bij de vijfde van de elf steden, Stavoren, herkend.
Het schaatsen ging hem goed af. Maar tegen het einde ging het moeilijker en wilde hij opgeven. Heel lang had de prins ook niet kunnen trainen. Het idee om mee te doen was kort van tevoren ontstaan en bovendien zat de prins middenin zijn dienstplicht in Den Helder. Wel had hij wat kunnen oefenen op het Naardermeer, maar dat was het dan ook.
Op het dieptepunt vroeg hij of een auto hem kon oppikken, alleen was daar geen mogelijkheid toe. Hij moest door. Om 21:45 bereikte Van Buren uitgeput de finish en voltooide daarmee zijn Elfstedentocht.
De schaatsen waarmee Willem-Alexander zijn Elfstedentocht schaatste zijn te bewonderen in het Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen.
Foto's: ANP