We nemen de koninklijke mannenmode onder de loep!
Stijlmeester Bodo Breg laat zijn licht schijnen over de kledingkeuze van de mannelijke royals. Wat dragen ze, wie kleedt zich het best en wat zegt de kleding over ze?
We beginnen in Zweden. Prins Carl Philip doet het goed in de ogen van onze stijlmeester. Tijdens formele gelegenheden draagt hij pakken met een rechte schouder en een goed binnenwerk.
En informeel? Lees het na de foto.
Als hij acte de présence geeft op een informelere bijeenkomst draagt hij wat lossere jasjes zonder een binnenwerk. “Het is een Napolitaanse manier van jasjes maken. Daar komt het lichaam goed in uit. Het volgt de contouren van het lichaam zoals een ronde schouder. Dan zie je die Zweedse spierballen ook goed.”
Lees alles over zijn shirts na de foto's.
Zijn shirts komen uit Engeland. Hij laat ze vaak met een zogeheten wide spread-kraag maken. Het boord is dan wijder weggesneden waardoor de knoop van zijn das, vaak een windsor, goed te zien is. “Dat geeft een heel stabiel beeld en met zijn hoofd een heel fijn plaatje.”
Onder de foto gaan we door met de volgende prins.
Prins Maurits
De Nederlandse mannen springen er niet echt uit in Europa. Behalve Maurits. Hij is een graag geziene klant bij vooraanstaande modehuizen en kiest volgens Bodo steevast voor maatpakken.
Onder de foto's gaan we naar Willem-Alexander.
Koning Willem-Alexander
Dat brengt ons natuurlijk bij koning Willem-Alexander. “Hij is niet stijlvol, maar wel stijlvast”, aldus Bodo. Zijn pakken zijn op maat gemaakt. De broeken zijn volgens de stijlregels eigenlijk iets te lang. Maar zegt Bodo: “Ik vind dat dan weer een teken van een eigen wil en een eigen kennis.”
Onder de foto's komt zijn vrijetijdskleding aan de beurt.
Waar Bodo Breg normaal gesporken zijn hart vast houdt voor de koning in vrijetijdskleding, is hij dit keer te spreken over zijn verschijning op het fotomoment. De koning liet zijn gewone schoenen even voor wat ze zijn. Bodo: “Hij had een heel kek blauw suède loafertje aan met kwastjes, dus was het ineens een kleurrijk geheel.”
Na de foto's gaan we door met zijn collega.
Koning Felipe
Over de Spaanse koning Felipe heeft Breg maar één conclusie: “Door zijn fysiek staat eigenlijk alles hem goed. Als hij een makkelijke chino draagt en een shirt met opgerolde mouwen dan blijft er een soort voornaamheid in hem zitten.”
Na de foto's komt Engeland aan de beurt!
Prins William
“Prins William is niet voor niets lid van het huis Windsor”, begint Bodo. “Het is het meest traditionele vorstenhuis dat we kennen. Dat zie je ook terug in zijn kledingkeuze. Het is altijd ingetogen, beschaafd en passend bij de gelegenheid.”
Er is meer onder de foto.
Hij kleedt zich tijdens informele gelegenheden altijd heel benaderbaar om geen afstand te creëren tot de mensen met wie hij spreekt. De kleding die hij draagt zou evengoed gedragen kunnen worden door de mensen die hij bezoekt.
In Jeruzalem deed William het anders. Lees het na de foto.
Tijdens een bezoek aan Jeruzalem liet de prins de donkere kleuren even achterwegen. Hij koos voor een off white pak. Het zorgde volgens de stijlmeester voor een fris beeld en hij was daardoor ook goed zichtbaar.
Na de foto is zijn vader aan de beurt.
Prins Charles
Er is een prins die er volgens Bodo met kop en schouders bovenuit steekt als het gaat om stijl; de Britse prins Charles. De kroonprins laat zich altijd kleden door de kleermakers van Gieves & Hawkes. Met drie koninklijke predicaten (ontvangen van zowel koningin Elizabeth als wijlen prins Philip en natuurlijk van Charles zelf) kunnen zij zich met recht een hofleverancier noemen. Veel dure en exclusieve stoffen zijn weggelegd voor de oudste zoon van Elizabeth. “Het is wel een zeer zuinige man, hij laat daarom zijn spullen vaak repareren daar”, vertelt Bodo. “Naar verluidt tuiniert hij zelfs in een maatpak en dat is wat mij betreft een kenmerk van een echte lord.”