De Oranjes en 75 jaar vrijheid

Blauw Bloed komt zaterdag vanuit Wageningen, de stad waar in 1945 onderhandeld werd met de Duitsers over de capitulatie. Op 4 en 5 mei staan we stil bij 75 jaar vrijheid. In de maanden voor de coronacrisis waren er al diverse herdenkingen en vieringen waarbij de Oranjes aanwezig waren. Bij Hotel de Wereld praat Jeroen Snel met historica en koningshuisdeskundige Simone Lamain over de rol van de Europese koningshuizen tijdens de oorlog.

Koning Willem-Alexander vierde deze week zijn 53e verjaardag. Niet met zijn familie in Maastricht, maar thuis met zijn gezin. De jarige koning trapte Koningsdag Thuis af met een korte toespraak en liet ons gedurende de dag even binnenkijken in Paleis Huis ten Bosch. Dat leverde unieke beelden op. Samen met journalist en royaltyvolger Lammert de Bruin blikken we terug op deze onvergetelijke Koningsdag.

In onze serie ‘Paul & de Provincie’ vertelt Paul Rem wat er zich door de jaren heen op koninklijk gebied heeft afgespeeld in Wageningen. En stijlmeester Bodo Breg zet voor ons de opvallendste outfits van dit koninklijk modeseizoen op een rijtje.

Dit en meer koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland, zaterdag 2 mei om 19:55 uur op NPO 2.