Koningin deelt Appeltjes van Oranje uit

Blauw Bloed komt zaterdag vanuit Den Haag. Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de koning, was dinsdagmiddag het decor voor de uitreiking van de Appeltjes van Oranje. Koningin Máxima reikte namens het Oranje Fonds de bronzen beeldjes uit aan drie sociale initiatieven waarbij vrijwilligers mensen met psychische problemen helpen. Blauw Bloed was in het paleis aanwezig. Tijdens haar speech maakte de koningin bekend dat ze zich de komende tien jaar extra wil gaan inzetten voor projecten die zich bezigheden met mentale gezondheid. Een onderwerp dat haar na aan het hart ligt.

Al negentien jaar zijn de koning en koningin beschermpaar van het Oranje Fonds, dat ze als huwelijkscadeau van alle Nederlanders ontvingen. Met veel liefde en inzet hebben ze sinds 2002 tientallen projecten bezocht. Een mooi moment voor een terugblik en een gesprek met Jörgen Raymann, bestuurslid van het Oranje Fonds. Wat spreekt hem aan in het Oranje Fonds? En hoe is de betrokkenheid van het koningspaar?

Kunst en muziek
Dinsdagochtend was koningin Máxima te vinden in het Groninger Museum. Daar nam ze alle tijd voor de opening van een interactieve kunsttentoonstelling door kinderen voor iedereen. Een dag later vereerde Máxima 'haar' Koninklijk Concertgebouworkest, waarvan zij sinds 2005 beschermvrouw is, met een bezoekje.

En modedeskundige Josine Droogendijk zet voor ons de laatste looks van onze koningin op een rij. In de afgelopen weken zagen we Máxima in nieuwe en bekende outfits verschijnen. Wat viel haar op?

Je ziet dit en meer koninklijk nieuws uit binnen- en buitenland zaterdag 5 juni om 19:55 uur op NPO 2.